"Personal musing inspired by past and ongoing experiences of my life…depicting how I feel and what comes hereafter. However it may also revolves around my personal whishes, hopes and beliefs which I often in doubt and wondering... what is the meaning of life.."

Tuesday, January 31, 2012

Hati seorang ibu... (ini bukan cerpeng)

Cerita ini cerita sedih lagi menyedihkan. Saya kenal mak cik itu secara peribadi... Dia sudah lama meninggal. Cerita sedih ini tema dan persoalannya sebijik macam cerita-cerita Melayu kita. Saya tidak tahu bagaimana nak mula menulis sebab ianya kisah yang sedih tetapi saya tidak mahu menulis sampai pembaca rasa sedih. Sebab hari ini bukan hari ibu...(kata orang tiap-tiap hari, hari ayah). Anaknya yang belajar kat luar negeri akhirnya kahwin dengan orang putih. Ya lak an kena cium pagi petang, sapa tak ndak. Haaa. Tetapi cerita ini bukan pasal cium. Pasal hati terguris seorang ibu. Selama ni dia bangga anak lelaki dia cerdik dan pegang jawatan tinggi. Bina kerjaya di ibu kota negara Malaysia. Saya ringkaskan, dia (mak cik) tidak sejoin (sekepala) dengan menantu orang putihnya. Ya la kan, mak cik tu `yes, no all right' pun tak tahu. Sepatah haram tak tahu bahasa inggerii. Orang kampung lama, poverty pulak katakan... Dihikayatkan hari-hari makan budu. Ya, makan budu dan nasi sahaja. Saya bukan buat cerita.Dia kematian suami, dan ada masa ketikanya di ke KL jumpa anaknya. Tetapi rupanya itulah kepermegian terakhirnya ke rumah anaknya (ada macam cerpen tak? he he he). Anak lelakinya sibuk kerja 24 jam. Emak macam beruk duduk kat rumah bangelow 3 tingkat dan tak dapat berkomunikasi dengan menantu yang sangat berlainan budaya wahima rupa. Menantu pulak tengok mak mertua semacam jea. Mungkin menantu inggeris yang vouge tu tengok mak mertuanya macam Mak Lampir. Eh, mana kenal Mak Lampir...kan. Maka berlakulah satu kejadian yang menyebabkan maknya pada suatu malam itu juga tahan teksi depan rumah tengah malam, untuk balik ke kampung yang beratusan batu dari Kuala Lumpur... Hatinya terguris bukan kerana menantu tak tahu adab susila ketimuran dan keluhuran perlembagaan tetapi anak lelakinya sendiri sudah bertukar menjadi batu (si Tanggggangg). Tetapi bila sampai kat kampung dia tetap memuji yang anak menantunya sangat baik sekali... Cuma sorang sahaja yang tahu keadaan sebenar sebab mak cik tu ceritakan segalanya secara eksekutif. Ya, mak cik tu cerita kat mak saya dan mak saya pulak cerita kat anak kesayangannya (saya lah tu, he he he malu pulak rasa. Perasan) dan selepas 30 tahun kemudian saya tulis dalam blog ini untuk tatapan pembaca blog jankaulu... Ambil lah moral dan pengajarannya, seadanya.



Jan: Sampai akhir hayat mak cik tu tetap puji perangai anak dan menantunya...

4 comments:

Nong Andy said...

Ada la sikit macm cerpang bab balik kampung naik teksi tu hehehe..

Tak nak burukkan anak menantu.. baiknya bonda tu!

sukiman said...

tapi best lagi cerpen nong pasal hantu balik rumah tu...roh tak tenteram.

Nong Andy said...

Tak dapat jumpa ibu bapa dan mohon ampun dengan mereka, mungkin sebab tu roh tak tenteram

sukiman said...

ada mesej dalam cerpen tu...

.