"Personal musing inspired by past and ongoing experiences of my life…depicting how I feel and what comes hereafter. However it may also revolves around my personal whishes, hopes and beliefs which I often in doubt and wondering... what is the meaning of life.."

Wednesday, January 18, 2012

Prostat biasa Vs prostat kanser
Dr Chua Chong Beng yang bergaya dengan tali leher (lihat gambar di atas jangan kata doktor tak pandai bergaya) merupakan perunding urologi Pusat Perubatan Universiti Malaya. Dia ada kata lelaki mungkin malu untuk berjumpa doktor untuk memeriksa masalah prostat. Ya lah kan saya pun setuju, untuk ke hospital buka seluar dalam dan mempamirkan konek kita depan muka doktor sangatlah tidak selesa. Walaupun doktor sejantina pun kita malu, apa lagi doktor wanita? Ya, keberanian dan ketidakmaluan yang tinggi diperlukan...he he.


Kata beliau "Simptom lelaki yang hidapi kanser prostat ialah aliran kencing perlahan dan sukar hingga akhirnya mengeluarkan setitis demi setitis air kecil ketika buang air kencing. Mereka juga merasa tidak tahan, tidak puas, dan terasa nak terkencing pada masa itu juga dan kerap terutama pada masa tengah malam."Namun tidak sah lagi kita ada kanser prostat. Lihat gambar keratan rentas di atas (yang saya cilok dalam internate), prostat biasa tidak ada masalah untuk membuang air kencing tetapi bila ia membesar, membesar dan terus membesar menjadi kanser saluran jadi sempit dan menyukarkan nak kencing.


Beliau kata pemeriksaan awal amat diperlukan supaya tidak melarat. Namun ramai yang lelaki relek jea kawal handsum sebab ramai yang berpendapat simptom itu adalah perkara biasa bila tua. Lagipun mereka berfikiran ada ke bodohnya atau malunya untuk berbincang dengan doktor perihal konek.


Jan: Konek kita kita jaga!

No comments:

.