"Personal musing inspired by past and ongoing experiences of my life…depicting how I feel and what comes hereafter. However it may also revolves around my personal whishes, hopes and beliefs which I often in doubt and wondering... what is the meaning of life.."

Monday, October 10, 2011

Budget bukan pasal duit saja...

Akak akak, Abang Ngah sekalian... Budget bukan hanya pasal kita dapat wang berapa RM atau perlepasan berapa RM sahaja. Pasal dapat bonus atau naik cukai sahaja. Budget melangkau jauh daripada itu. Apa itu budget?
Ramai yang kata budget 2012 adalah terbaik, maknanya budget Tun Mahathir tak terbaik? tak vouge? Kalau budget mesti rakyat dapat duit banyak baru budget terbaik? Tok gitu...Huh!
Dalam budget banyak yang harus diperhatikan. Kita insan biasa ni hanya fokus kepada apa yang kita dapat. Tak salah, tapi cuba jankaulukan (jankaukan) sikit pemerhatian. Tengok dalam-dalam.
Budget membawa kesan kepada hampir seluruh lingkauan kehidupan kita dari segi politik, sosio dan ekonomi. Bukan tahun depan sahaja tetapi polisi yang dibuat pad atahun depan memberi kesan kepada keturunan mendatang. Haaa.
Selain merangka, budget juga dijalankan untuk mengatasi masalah yang telah ada bertapak dan yang mungkin akan melanda pada tahun hadapan. Ianya bukan sesuatu yang senang. Jika ditenung dalam-dalam, budget negara boleh merancang bawa hala tuju rakyatnya. Nak dibawa ke mana?
Budget juga mesti dirangka untuk dilihatkan (unsur politik) boleh menguntungkan rakyat keseluruhan tanpa mengira agama, jantina, kaum dan kecenderungan seks. Dan lain-lain.
Jan: Memang semuanya bukan pasal duit sahaja...yang (sayang)

No comments:

.