"Personal musing inspired by past and ongoing experiences of my life…depicting how I feel and what comes hereafter. However it may also revolves around my personal whishes, hopes and beliefs which I often in doubt and wondering... what is the meaning of life.."

Friday, December 9, 2011

Pinjaman membawa bangkrap?




" Memang kita tak nafi, hidup ni tak hidup mana kalau tak berhutang, dan memang kita tak pernah nafi pengurusan kewangan yang teruk membawa kepada hilang kehidupan..." Kata kawan saya yang banyak berhutang.

Daripada akhbar, setakat Oktober tahun ini (tahun 2011), seramai 235,908 orang diisytiharkan bankrap di seluruh negara, puratanya 41 0rang sehari. Statistik ini dinyatakan oleh Ketua Pengarah Insolvensi, Datuk Abdul Karim Abdul Jalil. Dan katanya lagi punca utama yang melibatkan kebankrapan ialah:

1. Pinjaman sewa beli iaitu (26 peratus),

2. Pinjaman peribadi (21 peratus),

3. Pinjaman perumahan (14 peratus) dan,

4. Pinjaman lain termasuk pinjaman perniagaan dan penjamin korporat.

"Ini meletakkan Malaysia antara negara yang mempunyai jumlah kebankrapan yang tinggi berbanding dengan negara lain iaitu puratanya 41 individu diisytiharkan bankrap setiap hari. Katanya lagi (ayat yang saya cut and pste bulat-bulat dari Utusan Malaysia Online 6/12/2012.).

Tetapi isu ini bukan pasal kaki `cut and paste' di blog-blog Malaysia, ia pasal tabiat gagal membayar hutang sampai diistihar bangkrup.

Pelik kan macam mana boleh bangkrap sebab tentulah pemberi pinjaman tersebut sudah diakui oleh bank boleh dan mampu bayar hutang. Layak meminjam. Kalau tak tak kanlah sampai 8 kali pergi turun naik bank nak potostep dokumen itu ini sebagai bukti upaya(macam biasa jea...he he he).

Ke bila dah dapat gaji culas (cuai dan malas ) nak bayar? Dan beli benda-benda lain, pergi melancong atau beli spotrim?

Jan: Pelik ke tak pelik?

No comments:

.