"Personal musing inspired by past and ongoing experiences of my life…depicting how I feel and what comes hereafter. However it may also revolves around my personal whishes, hopes and beliefs which I often in doubt and wondering... what is the meaning of life.."

Tuesday, May 29, 2012

Contoh soalan objektif mengenai kos lepas


Asalamualaikum kakak-kakak dan abang-abang sekalian. Semoga kalian berada di dalam keadaan sihat sejahtera. Walaupun kita sudah lama meninggalkan zaman bangku, kerusi dan kantin sekolah, apa salahnya kita belajar dan ulangkaji pelajaran, mencari ilmu wajib gitu tanpa mengira jantina dan umur. 

Haaa, cikgu Jan harap kalian percaya kepada proses pembelajaran seumur hidup.

Kali ini Cikgu Jan akan memberikan contoh soalan untuk menguji kefahaman kalian mengenai konsep kos lepas yang telah dibincangkan pada minggu lepas. Setiap pembelajaran haruslah diuji untuk membuktikan kefahaman kita. 

Buat permulaan cikgu Jan akan membawa kepada persoalan harian yang `simple' sahaja dan bukannya bertaraf bank negara (tarap susah). Perhatikan soalan di bawah dan cuba beri jawapan yang sesuwai.

Contoh soalan:

1.  Pernyataan di bawah merujuk kepada suatu masalah/konsep kos lepas.

Isteri tua yang sudah selebar pintu (macam piano) terpaksa dilepaskan akibat memilih isteri kedua yang paling mengiurkan, macam biola dan vouge.

             Unit ekonomi yang manakah mengalami masalah kos lepas tersebut?
             A: Seorang suami miang
             B: Siamang di Zoo Negara
             C: Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat
             D: Zoo Negara

Tahniah! Haaa betul jawapan kalian. Tak sia-sia cikgu Jan mengajar. Jawapannya tepat sekali. Maklumlah biasanya bila dah pecah tembelang, maka kenalah kita buat pilihan antara isteri tua dan isteri muda, dan statistik di mahkamah memang menunjukan pemilihannya begitu.

Untuk menguatkan lagi kefahaman, cikgu Jan juga menurunkan contoh soalan SPM oleh Kementerian Pendidikan Malaysia. Cikgu Jan rasa kalian dapat menjawabnya. Tetapi kena berhati-hati dengan istilah ekonomi seperti `output', `kilang' dan konsep memaksimakan untung `paling menguntungkan'.

Dan juga cikgu Jan pinta kalian memahami maksud `penganggu' iaitu pilihan jawapan lain seperti `Kementerian Pertanian Malaysia?, apa ke jadah kaitannya? Atau penganggu lain yang tak kena mengena dan selisih malaikat 44.

Sila jawab soalan SPM Tahun 2004 di bawah:

1.      Pernyataan berikut merujuk kepada suatu masalah kos lepas.

Output kedua terbaik yang terpaksa dilepaskan akibat memilih output yang paling menguntungkan.

            Unit ekonomi yang manakah mengalami masalah kos lepas itu?
            A      Seorang suri rumah
            B      Tuan punya sebuah kilang
            C      Kementerian Pertanian Malaysia
            D      Perbadanan Pembangunan Infrastruktur Negara


Cikgu Jan: Selamat menjawab.

2 comments:

Nong Andy said...

hehehe... patutlah micro economi aku B- jer memang susah soklan ni :p

sukiman said...

B tu kira okey dah tu...

.