"Personal musing inspired by past and ongoing experiences of my life…depicting how I feel and what comes hereafter. However it may also revolves around my personal whishes, hopes and beliefs which I often in doubt and wondering... what is the meaning of life.."

Tuesday, March 24, 2009

Ja terlanggar babi...

Sekadar hiasan: Diharapkan tidak menimbulkan sentimen kepada mana-mana pihak.


PEKAN 23 MAC - Satu pelanggaran kereta Ja dan seekor babi berlaku. Kemalangan tersebut berlaku kira-kira pukul 10 malam semasa Ja dan kawannya rancak berbual. Mereka dalam perjalanan dari Pekan ke Muadzam setelah mengziarahi saudara Ja yang terlantar di Hospital Tengku Ampuan, Kuantan.
Menurut kawannya iaitu Mohamad Sukiman bin Ishak yang merupakan seorang tenaga pengajar IPTS di Muadzam, semasa kemalangan tersebut berlaku mereka sedang berbual hangat mengenai perangai pelajar masa kini yang tidak berdisiplin dan juga hal-hal kerja yang boleh menjadikan mereka menopouse sebelum masanya.
Kejadian itu berlaku di Temai. Dikatakan selamba seekor babi melintas laju di depan kereta. Walaubagaimana pun mereka agak bernasib baik kerana Ja hanya memandu dalam kiraan 50km sejam sahaja. Babi tu melintas tidak cekap sebab sipi ke sisi kanan kereta dia dilanggar. Jika babi tersebut cekap dan melintas lebih laju mungkin babi tersebut tidak dilanggar pada malam tersebut.
Kemalangan tersebut tidak mencederakan zahir batin kedua rakan tersebut, namun dikhuatiri babi tersebut mungkin terpaksa berurut.
Kawannya memberitahu lagi dia juga mengalami nasib yang sama (nak jugak). Kejadian yang sama berlaku padanya konon semasa beliau memandu daripada Rompin ke Muadzam. Pada masa tersebut beliau memandu dalam 80km sejam. Tiba-tiba anjing melintas laju tapi beliau tidak membrek. Ja yang pada masa tersebut juga berada di dalam kereta agak ketakutan. Mungkin sebab dialah yang bertanggungjawab kerana dia merupakan tenaga pengajar (memandu kereta di waktu malam) kepada beliau pada malam tersebut.
Kita balik kisah pasal babi tadi. Lepas tu Ja berhentikan kereta dan melihat keadaan fizikal kereta tersebut. didapati plat nombor kerete kemek, bumper pecah di tepi sisis pemandu dan terkopek keluar. Ja cuba mengenjal dengan kaki namun tidak dapat kembali kepada bentuk asal. Di dapati juga beberapa helai bulu babi yang kita selalu guna untuk melukis terlekat sekali dicelahan bumper. Ja mengjangkakan ada juga RM2 atau RM3 ribu melayang. Jika diperhati nampak lampu kereta senget sikit, tetapi tak jelas sengetnya kalau kita jenis tak perasan.
Persoalannya di sini ialah kita sebenarnya berkongsi jalan raya dengan binantang sama ada binatang liar (babi dan anjing) atau binatang yang dilepaskan oleh manusia (lembu-kambing). Sebelum ini sudah banyak kemalangan yang melibatkan haiwan berlaku dan ada yang meragut nyawa pemandu dan penumpang sendiri. Sama-samalah kita berhati-hati di jalan raya. -AFB
Jankaulu: Syukur pemandu dan penumpang selamat...

No comments:

.