"Personal musing inspired by past and ongoing experiences of my life…depicting how I feel and what comes hereafter. However it may also revolves around my personal whishes, hopes and beliefs which I often in doubt and wondering... what is the meaning of life.."

Tuesday, July 27, 2010

Sikap isteri pertengahan umur...

APABILA kita gi tengok wayang, kita sebenarnya didedahkan dengan cerita dunia. Sama ada dunia kita sendiri atau dunia orang lain. Ya memang cerita wayang tak sama dengan cerita sebenar tetapi tak boleh kata kita tak boleh ambik pengajaran langsung...(bergantung atas cerita).
Cerita Chleo senang sahaja, bagi saya ia mengenai kejujuran dan penipuan, keresahan dan akibat daripada keresahan tersebut. Cerita bermula dengan kesangsian si isteri terhadap si suaminya yang merupakan seorang pensyarah. Si isteri tadi adalah doktor pakar sakit puan...
Daripada suatu kejadian, si isteri ambil keputusan untuk menduga adakah suaminya setia atau sebaliknya dengan mengupah seorang kupu-kupu untuk menggoda suaminya. Bahayakan, he he he... Orang putih macam-macam hal. Orang kita? Tak payah upah-upah, he he he, jangan marah.

Alamak, cantiknya awek tu...? (Kata si suami dalam minda)

Si isteri upah Chleo dan mahu mendengar cerita tentang bagaimana tindakbalas suaminya. Ada satu babak tu saya kesian pulak bila dia renung muka suaminya yang nampak selamba je di depannya... teringat pula lagu Nash `Pada Syurga di wajahmu', gitulah tajuk lagunya kalau saya tak silap.
Tetapi rupa-rupanya akhirnya Chleo buat lebih daripada apa yang disuruh!...dia...jeng jeng jeng... kena tengok sendirilah cerita itu...jangan marah nanti kurang pahala puasa ganti tu, he he he.
Jan: Kesetian itu mahal harganya, semahal sebuah nyawa!

No comments:

.