"Personal musing inspired by past and ongoing experiences of my life…depicting how I feel and what comes hereafter. However it may also revolves around my personal whishes, hopes and beliefs which I often in doubt and wondering... what is the meaning of life.."

Thursday, August 13, 2009

Boring atau malas?

Manusia biasa selalu mengaitkan perasaan boring mereka dengan menyatakan tiada kerja yang hendak dilakukan (seolah-olah semuanya sudah dibereskan).

'' Boring la hari ni, tak tahu nak buat apa '' .

Kita pernah dengar dialog di atas terpancul di sekeliling kita. Malah mungkin kadang-kadang kitalah yang menuturkannya... he he he. Terutama hujung minggu apabila duduk di rumah kita kononnya rasa boring tak ada kerja nak dibuat. Pada hal keadaan dapur berselerak, bilik tidur dan ruang tamu juga begitu. Begitulah sifat saya, kononnya boring duduk di Muadzam pada hujung minggu.

Jika diteliti dengan halus, mustahilkan tak ada kerja yang nak dibuat sama ada di rumah atau di pejabat. Di pejabat biasanya selalu ada banyak kerja yang boleh kita katakan kerja yang tak sudah-sudah dan silih berganti sampai mati.

Tapi kita janganlah merungut sangat sebab kita makan gaji. Kalau tak nak buat berhenti dan buka kompeni sendiri, he he he. Sebenarnya paling tidak kita boleh buat penyusunan semula fail yang tak teratur atau buat jadual kita untuk minggu depan dengan teliti. Saya ada buat juga tapi saya malu pada diri sendiri dan alam ini kerana gagal mematuhinya dengan sempurna.
Di rumah pula tak perlu cakaplah, banyak kerja yang nak dibuat. Sekecil mana sebuah rumah bila dah jadi `home' kita, kita ada banyak perkara yang nak dibuat. Tingkap tak dilap lagi, tak kan nak suruh isteri juga lapkan? Atau basuh kereta? Ke kalau kita ada isteri kita boleh suruh dia? Dan bagi saya, saya melakukannya sendiri, segala-galanya.

Mengenai sang isteri, tak mahulah sentuh pasal mereka sebab kadang-kadang mereka dah jadi macam hamba, he he he. Sori bukan nak hina tetapi kesian tengok mereka. Balik kerja terus bergegas ke dapur untuk masak. Sebab tulah ada isteri yang lerak (terbalikan) meja makan tanda protes apabila suaminya komplen masakannya tak sedap. Ya lah balik kerja masing-masing letih.... garam mungkin termasuk lebih sikit masa goreng telur tadi he he he...

Maka hampir mustahil jika kita menyatakan kita boring sebab tiada kerja yang nak dibuat. Mungkin apa yang kita rasai itu bukannya boring tetapi malas? Agaknya lebih sesuai kita guna dialog di bawah.

`` Eeeee, malasnya aku hari ni...''

Sebab kita rasa malas sebenarnya bukannya boring. Mustahil tak ada kerja yang nak dibuat. paling tidak tepek bedak sejuk kat muka, he he he. Pendek kata kerja-kerji ni tak akan habis-habis sampai kita mati. Orang gila pun ada kerja yang nak dibuat...untuk mempamirkan kegilaannya.

Sedangkan orang yang rajin, maju dan mahu ke depan selalu tak cukup masa walaupun semua telah dijadual dengan teratur. Malah 24 jam sehari tidak cukup bagi mereka.

Saya ada kenal seseorang kawan yang memberitahu saya yang janka hidup satu hayat memang tak cukup bagi dia, dia nak buat banyak kerja besar dan cita-cita besar. Dia perlukan 150 tahun! Dia ada ceritakan rancangan dan projek yang dia nak buat, berkobar-kobar dia bercerita, bersemangat.
Saya tadah telinga mendengarnya sebab dia antara kawan saya yang berjaya dek kerana rajin berusaha. Bukan sebab dia anak orang somebody atau handsome sangat tetapi kerana rajin usahanya. Pernah di universiti dia kena marah oleh pensyarah sebab terlebih rajin!.
Saya boleh tengok daripada projeknya, apa yang dia nak buat tu memang memerlukan masa lebih daripada jangka hayat manusia biasa. Lebih daripada seratus tahun jangka masanya.

Jan: Bukan malas tapi sesak nafas...( sejak dia pergi...)

No comments:

.