"Personal musing inspired by past and ongoing experiences of my life…depicting how I feel and what comes hereafter. However it may also revolves around my personal whishes, hopes and beliefs which I often in doubt and wondering... what is the meaning of life.."

Tuesday, October 14, 2008

Tentang tidur...



1. Tidur lebih penting daripada melakukan hubungan seks.



2. Tidur penting bagi setiap orang. Sama ada lelaki perempuan, tua muda, janda duda, kahwin atau tak kahwin (he he he) mereka memerlukan tidur.



3. Pun begitu tidur adalah suatu perkara yang tersendiri. Melibatkan tabiat, keperluan dan perangai kita.



4. Hatta doktor pakar pun tak boleh mengada-ngada menetapkan sebarang peraturan tentang cara kita tidur.



5. Napoleon hanya tidur 4 jam je sehari, bukan itu saja dia boleh bantai tidur bila-bila masa dia nak, hatta semasa peperangan pun.



6. Winston Churchill (Perdana menteri United Kingdom dari tahun 1940 hingga 1945 and sekali lagi tahun 1951 hingga 1955) perangainya suka tidur tiga jam setiap tengah hari, dan molek ada je bekerja berterusan hingga ke awal pagi.



7. Masa saya kat UM dulu, terdengar gossip yang kita tak boleh jumpa dengan Prof Diraja Ungku Aziz waktu tengahari tepat, sebab dia tidur sekejap masa tu.



8. Tun Dr Mahathir pulak tidur sekejap di dalam flight dan secara otomatik selepas itu bila sampai ke negara yg dilawatinya, badan dan otak beliau boleh terus menyesuaikan diri dengan jam negera itu!.



10. Saya pulak awal semester tidur pukul 10 malam bangun pukul 6 pagi, sekarang tidur pukul 1 pagi bangun pukul 5.30 pagi. Bangun pagi kemudiannya gi kerja ada pening-pening sikit (tak cukup tidur kot)



11. Masa remaja dudu masa study saya boleh tidur sampai pukul 3 atau 4 pagi dan bangun pukul 8, dan terus ke kuliah tanpa pening-pening lalat. Tapi tidak sekkarang.



12. Maka tidur ni bergantung kepada banyak faktor kan... contohnya orang tua kurang tidur daripada orang muda, orang lelaki tidur kurang daripada wanita. Orang berkahwin tidur lebih baik daripada orang bujang...(he he he).



jan: tulis artikel ni sebab tertidur kejap tadi selepas makan nasi lemak...


No comments:

.