"Personal musing inspired by past and ongoing experiences of my life…depicting how I feel and what comes hereafter. However it may also revolves around my personal whishes, hopes and beliefs which I often in doubt and wondering... what is the meaning of life.."

Wednesday, January 27, 2016

Lagi pasal bonus 2016 (episod swasta)

Pada bulan pertama tahun baru antara isu yang selalu diperkatakan ialah isu pemberian bonus.

Apakah yang dimaksudkan dengan bonus? Bonus adalah pembayaran bukan gaji dan upah. Dan yang pemberian bonus bukanlah sesuatu yang wajib. Bermakna walaupun majikan untung besar, majikan tidak wajib memberikan bonus kepada kakitangannya. Mungkin untung tersebut mahu dijadikan modal pusingan seterusnya oleh organisasi tersebut.

Dengan kata lain ia adalah duit tambahan yang diberikan oleh majikan apabila kita menepati syarat-syarat yang majikan itu `cipta' sendiri. Pembayaran tambahan ini digunakan sebagai perangsang kepada pekerja untuk bekerja lebih-lebih lagi... Biasanya majikan menjanjikan bonus besar jika organisasi mendapat untung besar.

Namun dalam beberapa kes pemberian bonus juga boleh menjadikan pekerja menjadi kurang produktiviti berbanding tahun-tahun sebelumnya... Haaa...

Perkiraan bonus untuk pekerja swasta adalah suatu perkara yang merumitkan. Ukuran yang dibuat adalah berdasarkan apakah perkara yang majikan mahu capai. Sukar untuk saya huraikan ukuran yang dibuat oleh majikan tersebut kerana ia berbeza antara satu sama lain. Pendek kata bonus adalah 100% hak majikan.

Walaupun 100% hak majikan ia boleh menimbulkan kesan yang besar.

Terdapat pekerja yang merasakan dirinya mendapat bonus yang sedikit berbanding dengan usahanya sepanjang tahun (yang dia merasakan tidak setimpal). Polimik juga boleh timbul apabila pekerja merasaklan pemberian antara kakitangan itu tidak adil, atau ukuran yang tidak seadilnya berdasarkan kerja pekerja tersebut.

Saya memahami perasaan beberapa sahabat saya dalam isu bonus ini. Saya tidak boleh menyekat mereka daripada meluahkan perasaan mereka...

Saya hanya berani membuat kesimpulan bonus bukanlah sesuatu yang berupaya membawa kesan positif secara total.

sekian...

No comments:

.