"Personal musing inspired by past and ongoing experiences of my life…depicting how I feel and what comes hereafter. However it may also revolves around my personal whishes, hopes and beliefs which I often in doubt and wondering... what is the meaning of life.."

Wednesday, May 15, 2013

Penyebab katarak


Sekarang barulah saya faham kenapa ramai orang sangat takut jadi tua. Antaranya ialah bila kita tua banyak penyakit meminati kita. Pada usia kita muda ramai orang minat, bila tua penyakit minat. Bagaimana pula orang yang semasa dia muda pun tidak ada orang minatinya? Jangan meraung, saya kesian kepada mereka tetapi saya tidak berhasrat mengupas soal tersebut kerana tujuan penulisan ini adalah mengenai penyakit katarak.

Akibat kebimbangan bertempat (ada juga kebimbangan tak bertempat), saya carilah sikit info mengenai katarak buat jadi ilmu pada saya dan juga sebagai pengkongsian antara kita. Saya menulis atas dasar pemahaman saya bukannya atas dasar kefahaman seorang kedoktoran bertauliah. Kalau berhasrat hendak mengetaui lebih lanjut kenalah berjumpa doktor bertauliah. kalau nak tahu lebih lagi kawinlah dengan doktor tu, he he he. (itu pun kalau doktor tu tak rabun, he he he)

Kita kembali kepada nawaitu saya menulis posting ini...Antara penyebabnya ialah:

1) Proses penuaan

Sebahaian besar pengidap penyakit ini adalah berumur 50 tahun ke atas. Maka faktor umur lanjut boleh diambil kira dari segi perubatan. Iaitu penyebab kepada penyakit. Tetapi tidaklah pula terbukti bila kita tua kita akan automatik dapat katarak secara percuma. Ala macam bukan semua perokok tegar dapat hadiah penyakit kanser paru-paru. Haaa...Akibat penuaan tidak dihalusi kita bukan saja jadi gemuk, kendur berkedut, bulat dan tidak disayangi lagi oleh pasangan kita tetapi proses ketuan juga menyebabkan lensa mata kita juga akan jadi keras dan hilang kelenturannya. Haa... Cahaya tidak boleh dipancar balik. Kaburlah kita...

2) Kencing manis dan darah tinggi

Pengidap kencing manis dan darah tinggi akan berkencenderungan besar mendapat katarak (dan juga penyakit lain secara berpakage). Sebab itu la sesiapa yang ada penyakit kencing manis kena amat berhati-hati kerana ianya memuncakan kita dapat penyakit lain.

Khabarnya pesakit kencing manis ada diet mereka sendiri. mereka tidak boleh tibai makan macam orang yang normal. Maka sesiapa yang ada kencing manis atau darah tinggi (sayalah tu) kenalah berganda kepekaan mereka terhadap kesihatan terutama pemakanan dan senaman.

tetapi jangan hairan nanti yang sihat tiba-tiba jea mati sedangkan yang berpenyakit terus hidup sihat (sebab mereka jaga kesihatan). Ironik kan?

3) Penggunaan ubat dalam tempoh yang lama.

Saya yang menelan pil darah tinggi setiap hari ini perlu risau akan perubahan dalam badan. Minggu lepas doktor saya yang kecil molek tu beritahu supaya saya jalani pemeriksaan seluruh badan dalam luar. Dia nak tahu kesan akibat saya makan ubat setiap hari. Bimbang kalau buah pinggang terjejas, hati dahlah pecah berkecai derainya. he he he.

Ubat yang ada steriod yang diambil secara berpanjangan akan membawa kepada katarak. Ubat steriod ini bukan hanya ada pada yang nak bina badan macam Malik Noor jea. Ia ada juga dalam ubatan-ubatan lain. Haa...

4) Terdedah kepada sinaran mentari secara berlebihan.

Sebab itulah gamaknya kita kena beli spek ribeng. Bukannya nak bergaya macam Tom Kurus tetapi untuk lindungi mata. Kalau untuk kesihatan kita kena beli yang asli yang boleh halang cahaya ultraviolet atau radiasi. Bukannya yang dijual di pasar malam.

Bergaya sikit kan? He he he
Khabarnya taklah 100% cahaya terhalang, tetapi yang penting, usaha!

5) Terluka di mata

Mungkin akibat kemalangan akan berlaku ganguan fizikal pada mata lensa kita dan akhirnya secara perlahan-lahan mata mendapat katarak.


6) Kesan virus rubella

Dalam satu penulisan, saya dapati antara penyebab katarak adalah kesan dari virus rubella. Ia memberi kesan pada tiga bulan pertama semasa sel lensa mata di janin terbentuk. Saya petik dari.
http://drzubaidi.wordpress.com/2010/05/25/rubella-dan-kehamilan/

" Saya cuma mahu ingatkan jika kita ada tanda-tanda diserang virus Rubella, tolong jauhi diri dari wanita hamil dan bayi kecil.    
        
Usia kehamilan tiga bulan pertama adalah jangka masa yang amat berbahaya. Rubella boleh menyebabkan beberapa kecacatan pada bayi yang dihamilkannya:       
      
1. Kehilangan pendengaran atau pekak (deafness)             
2. Kebutaan atau masalah penglihatan             
3. Masalah jantung, otak dan saraf.
             
Jika puan mengandung  dan dijangkiti virus rubella, haruslah memberitahu doktor yang menjaga puan. Pastikan anak puan diperiksa secara berkala oleh pediatrician. Kadang kala masalah-masalah ini tidak dapat dikesan sehingalah kanak-kanak ini membesar. "

Oleh itu dapatkanlah suntikan rubella. Haa...

7) Faktor keturunan

Faktor keturunan atau genetik ini boleh menyebabkan kita ada katarak di usia muda. Tak payah tunggu tua. Haaa...

Jan: Apa lagi faktornya? Bagaimana nak jaga mata kita?

No comments:

.