"Personal musing inspired by past and ongoing experiences of my life…depicting how I feel and what comes hereafter. However it may also revolves around my personal whishes, hopes and beliefs which I often in doubt and wondering... what is the meaning of life.."

Wednesday, May 15, 2013

Kisah kopek Jolie


Saya termenung sekejap bila mengetahui Angelina Jolie telah membuang kedua-dua belah kopeknya pada awal tahun ini. Pengakuan terbarunya banyak mendapat reaksi dari orang ramai. Bukan pasal kopek palsunya tetapi pasal berkaitan dengan isu barah kopek dan keberaniannya. Barah kopek memang bahaya.

Kata Jolie tindakan dia menjalani pembedahan membuang kedua-dua belah kopeknya bagi mengurangkan risiko mengidap kanser payudara. Maknanya dia bukannya sudah mengidapi kanser atau pesakit barah kopek. Ia sebagai pencegahan. Haaa...

Doktor beliaulah yang memberitahu yang Jolie mempunyai 87% kebarangkalian mengidap barah kopek (kebarangkalian ini berbeza untuk setiap individu, ada yang 60%). Sel kopek Jolie didapati membawa gen BRCA1 yang mengakibatkan barah kopek berlaku di kalangan wanita. (BRACA1 juga boleh membawa barah ovari)

Jolie berkata beliau mula menjalani pembedahan membuang koprk beliau Febuari lalu dan rawatan selesai pada bulan April. Bagi menjalani kehidupan yang normal, kopek beliau kini digantikan dengan implan. Ya la kan, tak kan nak tengok kopek keriput pulak, kesian pulak Pit.

Gambar sekadar hiasan. Ianya bukan kopek Jolie...harap maklum

Apa yang menarik perhatian saya ialah langkah nekad berani beliau. Sebenarnya ibunya mati pada tahun 2007 pada umur 57 tahun akibat barah kopek. Saya ada menulis dulu pasal barah kopek dan kebarangkalian sebanyak 30% kemungkinan akan dapat dari faktor keturunan. Jolie tak mahulah anak-anak beliau kehilangan ibu mereka akibat penyakit yang sama.

Jolie juga berharap kaum wanita di luar sana supaya melakukan ujian bagi melihat sama ada mereka membawa gen maut  BRCA1 dan berharap mereka mempunyai keberanian untuk melakukan pembedahan drastik ini seperti beliau. Jangan bila kanser sudah merebak baru nak buang kopek tersebut.

Jan: Jagalah kesihatan kopek masing-masing...

No comments:

.