"Personal musing inspired by past and ongoing experiences of my life…depicting how I feel and what comes hereafter. However it may also revolves around my personal whishes, hopes and beliefs which I often in doubt and wondering... what is the meaning of life.."

Friday, June 20, 2008

Gatal nak menulis blog...

Masa kat bengkel 4 hari tu tangan dan minda ni rasa gatal nak menulis sebab baru ada blog (benda baru biasalah...harap lama-lama tabiat menulis ni dapat dijadikan tabiat tetap). Dulu arwah sudirman ada berpesan `tulislah dalam sehari walaupun sepotong ayat...'
Bengkel tu pun lama jgak, 4 hari, padat pengisiannya (termasuk pengisian tersenguk-senguk mengantuk, he he he). Masa tu rasa gatal nak buka blog, nak tengok apa yang terbaru kawang tulih. Isu apa sekarang? tapi tak jumpa komputer, pas tu masa rehat tengahari (2.30 start balik) berlari tengah hujan gi library...tapi kerani tu kata komputer untuk student je guna kat library.Huh!
Dulu masa sifu nak ajarkan dan nak buatkan blog, terdiam jugak. Bila tanya dia `apa la aku nak tulis 6?aku bukannya ada masa? aku bukan pandai menulis' (selain dari surat cinta kasih yang tak kesampaian) sambil buat muka berkerut, dan baiki tali pinggang yang sepatutnya tak payah baiki sebab baru je baiki. `La, tulislah apa-apa saja, blog kita kan, kita tulislah. Banyak boleh tulis, pengalaman, pandangan, resepi ke, gambar-gambar ke?' sambil tangannya laju mengajar step by step mcamana nak buat blog.
Memang benar, nak menulis payah bagi org biasa, nak menzahirkan apa yg ada di minda kepada bentuk tulisan. Dunia penulisan juga ada ilmu teknikalnya, contoh titik jangan sebarang titik. Sue Adnan ada kata dulu (masa kat Pekan) `setiap titik ada maknanya, titik satu, titik tiga dan sebagainya'. Buat masa sekarang memang saya pakai hentam je... (tiga titik digunakan tandanya?).
Penulisan Mina contohnya teratur dan sedap dibaca macam orang sastera kadang-kadang (pendapat peribadi). Kadang-kadang nak menulis jugak macam dia tapi payah, minda lain gatal nak tulis stail lain. Mungkin penulisan ni ikut stail, masing masing jugak. So inilah stailnya kot. Macam rojak.
Namun, pastilah pembaharuan mesti dilahirkan dari masa ke semasa. Baiki sikit-sikit, lagipun apa yang nak disampaikan adalah penting, bukan ramai orang yang reti berbahasa:
Kelapa tua liat bersabut,
Ambik santan buat inti;
Hati terkenang mulut menyebut,
Pandai bahasa lekat di hati.
Jan: Bahasa kena jaga...?

No comments:

.