"Personal musing inspired by past and ongoing experiences of my life…depicting how I feel and what comes hereafter. However it may also revolves around my personal whishes, hopes and beliefs which I often in doubt and wondering... what is the meaning of life.."

Thursday, January 9, 2014

Apa itu Kriptorkidisme?

Apakah yang dimaksudkan dengan kriptorkidisme? Ia bukanlah sejenis makanan seperti coklat atau bahan untuk membuat kek buah, jauh sekali untuk membuat miniman koktel atau ubat-ubatan anti stress. Dan ia juga bukanlah merujuk kepada sejenis batu permata yang menyebabkan Superman jadi lemah...haaa. Apa dia kriptorkidisme?, yang nyata ianya juga bukan sejenis cekedis ringan seperti Dabeldeker.

Sebenarnya kriptorkidisme adalah merujuk kepada masalah buah zakar tersembunyi (hidden testicles). Kriptorkidisme berlaku apabila kedua-dua atau satu (sebelah) buah zakar masih lagi berada di bahagian perut. Maknanya masih lagi tidak menjalani proses perjalanan (melalui pembukaan otot perut). Maknanya lagi bayi lelaki tersebut telah lahir tetapi buah zakar mereka masih lagi belum`dilahirkan'. Haaa.

Pentingkah buah zakar? Tentulah ia lebih penting dari buah epal, manggis atau buah tangan sebab buah zakar inilah yang mengeluarkan sperma agar terdapat kesinambungan hidupan manusia. Ketiadaan buah zakar akan menyebabkan banyak masalah kepada manusia lelaki tersebut.

Pada tahun pertama bayi lelaki itu mungkin normal tetapi pada tahun kedua dinding sel kilang sperma akan bertukar menjadi keras. Dan selepas tahun ketiga hingga kelima banyak perubahan berlaku pada dinding sel kilang sperma tersebut. Sel ini rosak dan sukar dipulihkan.

Pada tahun kelima  ke atas jika buah zakar masih tersembunyi budak lelaki tersebut akan menjadi mandul. Dan lebih parah lagi sekiranya ia akan membawa kepada kemungkinan terjadinya barah!.

Oleh itu amat penting bagi ibupapa melakukan rawatan ke atas anak lelakinya yang kriptorkidisme. Ya, memang benar kalau ada sebiji buah zakar ia tetap akan mendapat keenakan seks (banyak faktor lain mempengaruhi keenakan seks kita), ia tetap akan melahirkan anak (jika buah zakar nan satu tersebut adalah sihat dan berkualiti) namun rawatan/pemeriksaan tetap diperlukan untuk menghindari barah dan penyakit lain.

Alhamdulilah, ada!

No comments:

.