"Personal musing inspired by past and ongoing experiences of my life…depicting how I feel and what comes hereafter. However it may also revolves around my personal whishes, hopes and beliefs which I often in doubt and wondering... what is the meaning of life.."

Monday, July 29, 2013

Pasangan Cina yang popular

Agama, seks dan politik adalah sesuatu yang sensitif. Saya belajar perkara tersebut adalah sensitif daripada apa yang berlaku di sekeliling saya. 

Kerana tiga perkara tersebut juga pasangan Cina Alvin dan Vivian semakin popular. Namun kepopularan tersebut tidak memberi impak yang positif kepada mana-mana pihak.

Agama melibatkan kepercayaan dan bersifat suci. Kerana itulah manusia rela bergaduh kerana mempertahankannya, rela mati berbunuhan antara satu sama lain kerana kefahaman yang berbeza (walaupun dalam agama yang sama). Saling menyalahkan fahaman masing-masing tidak betul dan salah.

Bukan sahaja sesama islam terdapat perbezaan aliran malah dalam aliran/fahaman yang sama juga kefahaman adalah berbeza. Contohnya faham syiah di Malaysia juga terbahagi kepada tiga. Dan kadang-kadang fahaman dan hukuman berbeza sekali dengan hukum allah. Namun mereka tetap amalkan kerana kefahaman yang berbeza yang mereka percayai.

Dan isu agama akan menjadi lebih bahaya jika tidak mempunyai kefahaman antara agama. Dalam isu agama ia akan menjadi lebih bahaya jika manusia berlainan agama melakukan tindakan yang dikira sensitif kepada agama lain.Pasangan cina yang sudah popular tersebut sudah dihadapkan ke mahkamah. Dan tentulah ia memberi impak besar dalam undang-undang kita. Ramai yang menunggu apakah hukuman atau keputusan yang akan dijatuhkan kepada pasangan tersebut yang juga dikaitakan dengan gambar tidak sopan di internate.

Seharusnyalah peristiwa ini diambil pengajaran. Perbuatan sebegini menggambarkan ketidakjayaan kita dalam membentuk masyarakat yang berintegrasi dan berintegriti. 

Jan: Nampaknya perjalanan untuk mewujudkan bangsa Malasyia semakin jauh...semakin sukar.

No comments:

.