"Personal musing inspired by past and ongoing experiences of my life…depicting how I feel and what comes hereafter. However it may also revolves around my personal whishes, hopes and beliefs which I often in doubt and wondering... what is the meaning of life.."

Thursday, January 8, 2009

BERSELINGKOH II

Saya percaya kalau kita suami isteri benar-benar ikhlas dan benar-benar soulmate kata kan, masing-masing akan tahu apabila pasangannya berselingkoh. Tuhan akan beri isyarat atau petunjuk pada kita dengan syarat kita adalah suami/isteri yang baik, yang suci, mengambil berat akan suruhan dan tuntutan tuhan dalam kehidupan berumah tangga. Saya percaya tuhan akan tolong…

Contohnya, katalah jika si suami berselingkoh, maka si isteri akan merasai sesuatu, mungkin berdebar-debar atau rasa tak sedap duduk (atau tak sedap bangun?) dan sebagainya.

Pasangan suami isteri bukan sahaja mempunyai hubungan dalam kehendak nafsu sahaja, atau hubungan kerana mereka adalah ayah dan ibu kepada anak-anak mereka tetapi juga hubungan kejiwaan atau spiritiul di antara dalam diri masing-masing. Contohnya si suami akan rasa sesuatu kalau isterinya dalam bahaya. Ya, bukan semua pasangan boleh dapatkan feeling ni, tetapi kata kawan saya (yang ambik psikologi kat UM yang kini rumahtangganya juga agak mulai retak.) ia bukannya sesuatu yang semulajadi, ianya boleh dipupuk.

Boleh ke si isteri menuduh si suami dengan terang dan direct yang dia berselingkoh? Kerana perlu diingat suami yang mampu, boleh berkahwin empat. Cuma sama ada dia boleh tergamak atau tidak sahaja.

Oleh itu setakat mana terbukanya pintu kebebasan (antara pasangan masing-masing untuk berkawan dengan kawan yang berlainan gander) ini adalah antara sebab-sebab menyumbangkan kepada pengselingkohan ini.

Persoalan memberi kebebasan kepada pasangan masing-masing amat merumitkan. Ia bergantung kepada individu. Memang ada suami yang cemburu di mana melarang isterinya bergaul dengan lelaki-lelaki lain di tempat kerja. Dan memang ramai isteri cemburu (sama ada rabun atau buta) terhadap kawan perempuan suaminya di tempat kerja.


Jan: Kubuka seluasnya pintu ini… namun tiada siapa yang nak masuk (pulak dah).

No comments:

.