"Personal musing inspired by past and ongoing experiences of my life…depicting how I feel and what comes hereafter. However it may also revolves around my personal whishes, hopes and beliefs which I often in doubt and wondering... what is the meaning of life.."

Saturday, March 16, 2013

Lawak RM60,000Rasanya isu ini isu basi. Dah banyak kali saya tulis dalam blog. Saya bukannya tak bersyukur tetapi RM60,000 sangat kecil berbanding dengan ketekunan, keintelektualan, kesabaran dan kegigihan para saterawan. Dan RM60,000 tunai tersebut seolah mencerminkan sumbangan yang kecil. Boleh ke RM60,000  mengukur sumbangan yang diberikan oleh sasterawan-saterawan kita. Tentulah tidak (saja tanya tadi, mengada).

Menghasilkan karya satera amatlah payah. Mesej dan tema, persoalan yang dikupas berada pada tahap nasional dan kadangkala tahap dunia. Kalau sekadar nak buat novel `apam cari timun', `berebut apam balik', `timun batang mencari apam', atau `keli dua selubang' berlambak dalam novel di pasaran kita yang diratah oleh remaja.  Haaa...Malas nak cerita.

Menghasilkan karya sastera tentulah amat sukar kerana sehingga kini kita hanya ada 12 orang saterawan negara sahaja....

Jan: Teringat Jambu membawa pulang tunai RM250,000!..hehehe. 

2 comments:

Adie Achim said...

suka sangat :`apam cari timun', `berebut apam balik'

sukiman said...

he he he...

.