"Personal musing inspired by past and ongoing experiences of my life…depicting how I feel and what comes hereafter. However it may also revolves around my personal whishes, hopes and beliefs which I often in doubt and wondering... what is the meaning of life.."

Thursday, January 13, 2011

SK II dan selipar camel...



Walaupun saya tak ada anak, namun saya tahu membuat anggaran perbelanjaan untuk membesarkan anak boleh membuat mata saya berpinar…tidak bersinar. Mungkin kena pakai celak mekah macam orang tabglih, tapi nanti nampak rock pulak.

Terbaru kawan saya yang bersalin di hospital swasta dibilkan sejumlah RM8K oleh hospital tersebut. Iaitu bil kerana beranak. Mak datuk! tu baru urusan beranak!. Namun katanya sebelum bayi lahir bayaran untuk pemeriksaan perubatan sudah bermula….

Begitu juga dengan penyediaan barangan bayi apatah lagi jika bayi itu bayi pertama atau memang kita jenis tak simpan pakaian kakak ada abang mereka sebelum ni. Semua kena beli baru. Berapa kosnya? Tentu akan mencapai ribuan ringgit, terutama jika kita upah orang tunggu bila kita/bini kita berpantang. Masa pantang kena jaga molek, nanti meroyan. Penyakit khas untuk perempaun.

Susu pulak bukan main mahal. Kita tak boleh sumbat susu cap junjung. Ia tak berkhasiat. Dan kalau susu cap gantung kita tak produkti kita kena beli susu yang mahal. Yang sekilo sama dengan harga beberapa kampit beras… tapi bagus juga susu cap gantung ni, tak payah beli putting.

Perihal baju pula elok sangat beli yang murah je. Bayi membesar dengan cepat lagi pun bukannya bayi tersebut nak keluar rumah bersiar-siar dengan baju yang mahal. Mungkin boleh beli kain cotton dan buat sepuluh baju dan seluar putih macam baju seragam, he he he. Kalu nak jimat. Ke mahal jugak?

Perihal mainan? Huh kena beli jugak biar dia ralit bermain. Kalau tak kita la yg letih duduk agoh dia 24 jam. Kita nak juga berehat dan bermesra dengan pasangan kita…tapi janganlah beli yang mahal, beli kat pasar malam jea. Tak ada orang kata kalau kita pensyarah kita kena beli yang di east kost saja.

Bila umur 5 atau 6 tahun kita kena antar ke taska. Dan ada taska yang mencecah RM500 semasa pendaftaran. Haa,,, tapi taska jenis ini siap dengan ujian, kuiz dan final exam. Dan dengar khabarnya kalau gagal kena ambil semula exam, dan pasti kena bayar lagi…he he he.

Eh lupa beritahu, kalau kita tak pergi hantar dan pergi ambik anak kita tu, kita sewa van kan? Berapa sebulan pulak…

Sebenarnya banyak lagi perbelanjaan untuk membesarkan anak. Tu lah kalau saya lihat/dengar cerita anak jadi derhaka, hati saya mudah tersentuh (pulak dah). Pengorbanan ibu bapa tak ada tara tandingnya. Si ibu terpaksa tak pakai SK II semata kerana anak-anak, si ayah terpaksa tak pakai selipar camel active semata kerana perbelanjaan anak.
Jan; Anak punai anak merbah, mari turun membuat sarang….anak sungai lagikan berubah, inikan pula hati morang…pulak dah!

No comments:

.