"Personal musing inspired by past and ongoing experiences of my life…depicting how I feel and what comes hereafter. However it may also revolves around my personal whishes, hopes and beliefs which I often in doubt and wondering... what is the meaning of life.."

Tuesday, March 28, 2017

`Penyakit orang putih?'

ORANG BARAT sudah mulai sedar. Mereka telah berani memberikan definisi baru untuk menerangkan `Apa erti kemajuan dalam sebuah penghidupan?'. Mereka mulai sedar kemajuan sebenar adalah cara jalani kehidupan hari-hari. Tika dan saat ini. Bukan hal akan datang sahaja...

Mereka tidak lagi merujuk `maju' sebagai bini pukul tujuh baru tercongok di depan pintu rumah akibat lewat kerja (sebab pada masa dahulu mereka kata maju bila semakin ramai wanita bekerja). Mereka tidak lagi merujuk suami yang `maju' boleh beri banyak/cukup wang untuk isteri dan anak-anak (sebab dulu mereka ukur kereta besar, rumah besar). Mereka bukan lagi mengukur kemajuan dengan melihat sesuatu yang material semata. Apabila kita di Timur ini semakin rabun membuta, mata mereka mulai mencerah. 

Apalah ertinya `kemajuan' kalau suami jarang berada di rumah (apatah lagi jika isteri tiada di rumah?). Mereka mula berfikir adakah lama masa berkualiti di rumah (bersama keluarga), menyumbang kepada pertumbuhan ketamadunan manusia (dengan kata lain, anak-anak jadi orang). Anak-anak jadi orang itu pula bermaksud tidak manjadi liabiliti kepada agama, bangsa dan negara. Wah!.

Image result for family first quotes
Add caption


Kalau kita sebagai suami rasa lega dan tidak salah bila isteri lewat balik ke rumah sebab mereka bekerja dan tak ada masa, maka ada sesuatu yang tidak kena pada otak kita. Dan kita pada masa tu kalau main kayu dua, tiga, empat, maknanya memang otak kita tidak betul. Sebab ia melukakan hati isteri... Tetapi ini dah jadi suatu kebiasaan. Tidak asing lagi. Terlalu biasa. Malah berita suami/isteri tetap setia sedangkan pasangannya lumpuh, itulah yang jadi luarbiasa dalam masyarakat kita. Tahniah untuk masyarakat kita.

Kita kembali kepada topik posting. saya dah terhurai isu lain. Maklumlah saya penulis amatur sahaja. Bila orang Barat dah mula sayang bumi, kita masih lagi merobek bumi. Bila orang Barat mulai sayang keluarga, kita masih lagi buta... 

Kerjaya dah jadi nombor satu. Dan lebih parah lagi memerahkan (memparahkan) jika si isteri pulak dah menjadisatukan kerjaya sebagai terpenting, bukannya keluarga. tak ada banyak masa untuk keluarga. Keluarga sudah jadi nombor dua di mana si isteri lebih seronok berada di tempat kerja berbanding di rumah!. Jangan hairan, jangan pelik, jangan buat-buat tanya `ya ke?',  jangan buat banyak alasan, jangan. Jangan. Fikir dulu.

Orang putih dan mula sedar, sedangkan kita masih lemas. Namun dalam lemas-lemas paras hidung tu kita masih lagi galak mencipta pelbagai alasan. Bila rumah tangga kita tercemar luar dalam, atas bawah, bila laki/bini buat onar, anak jadi bohjan-bosia...kita salahkan pihak lain. Kita salahkan tanah sebab tinggi-rendah, kononnya kita tak ambil kelas menari. atau jurutari (cikgu kita) mati tercekik tulang itik.

Hakikatnya kita tidak ubati penyakit kita, kita kata itu `penyakit ORANG PUTIH'.

Abang Jan: Food tastes better when you eat it with your family...



No comments:

.