"Personal musing inspired by past and ongoing experiences of my life…depicting how I feel and what comes hereafter. However it may also revolves around my personal whishes, hopes and beliefs which I often in doubt and wondering... what is the meaning of life.."

Monday, June 17, 2013

Datuk Michelle Yeoh kini bergelar Tan Sri


Saya ingin mengucapkan tahniah kepada Michelle Yeoh atas penganugerahan gelaran tersebut. 

Saya yakin sedari dulu beliau bekerja bukan untuk gelaran. Sedari dahulu semasa beliau muda remaja giat berlatih kung fu dan tidak kenal siang malam untuk memajukan kerjayanya tidak terlintas ianya akan capai pada tahap ini gelaran ini. 

Jika ada pihak yang nak beri `rezeki' jangan `ditolak'. Pedulilah apa dengan orang kata sebab biasanya yang mengata tu duduknya lebih bawah dari kita, he he he.

Kalau ada pihak yang nak tarik kita ke bawah, maknanya mereka memang dah ada kat bawah, he he he. bawah kita.

Kita kembali dengan tajuk posting. Anugerah `datuk' juga diterimanya tanpa meraih simpati mana-mana pihak. Tidak seperti sesetengah orang kita yang kemaruk nak dapat gelaran datuk sedangkan sumbangan dan pencapaian  macam kuman kering.

Saya percaya jika dia hanya ingin jadi pelakon jenis `selak kain', lapar laki orang, derhaka kat ibu sebab kekasih, atau gossip semata-mata ia tidak akan mencapai tahap ini. Lihatlah pelakon kita sekarang, gossip lebih-pencapaian ciput. Tetapi beliau bukan begitu. Beliau tahu apa yang hendak dicapai. Hendak ke mana dan bagaimana.

Kepada sesiapa yang mengikuti kisah kegigihan dan kegiatan seninya akan merasa beliau adalah seorang wanita kuat yang terus berjuang. Tidur hanya beberapa jam sahaja, jadual penuh sepanjang tahun. Tidak seperti kita yang bangun selepas subuh dan bekerja sambil lewa dan cukup makan.

Jan: Sebab itu kita tak dapat gelaran, wahima datuk! Haaa...

No comments:

.