"Personal musing inspired by past and ongoing experiences of my life…depicting how I feel and what comes hereafter. However it may also revolves around my personal whishes, hopes and beliefs which I often in doubt and wondering... what is the meaning of life.."

Thursday, June 24, 2010

Kata Profesor Mariam...

Semasa berseminar saya tertarik dengan kejayaan pembangunan kehidupan kerjaya Profesor Mariam. Mungkin kita boleh aplikasikan ke dalam kehidupan kita... Banyak tunjukajar yang diberikan tetapi ada satu katanya yang paling menangkap hati. Katanya dia bangun seawal pukul 5.30 dan kehidupan terasa panjang, banyak kerja boleh siap...
Bagus jugak kalau kita cuba amalkan kan? Saya fikir memang la semua saranan orang kita tak semestinya ikut, mungkin kena adaptasi sedikit atau ubahsuai. Namun saranan ini saya pertimbangkan. Saya teringat melalui pembacaan saya dapati kebanyakan orang berjaya adalah mereka yang memang mengamalkan bangun pagi.
kepada saya selain hubungan seks, korek telinga, berak, dengar suara kak Pah dan makan, tidur merupakan antara nikmat yang memang tak dapat dipertikaikan. Kita mengomel bila tak dapat cukup tidur. Bila kita tidur sel-sel kita diperbaharui dengan giat, dan badan kita dapat berehat setelah kita berpanjangan menggunakannya pada siang hari.
Dan jangan tak sangka mungkin hanya dalam tidurlah kita dapat jumpa dengan kekasih belahan impian hati kita...misalnya Kristen Stewart ke atau Ronaldo?. Sebab di dunia nyata kita haram laaa tak merasa, tak jumpa?
Kembali kepada tajuk, he he he. Kata prof Mariam pada mulanya memang la rasa tak selesa dan mengantuk sebab bangun awal. Rasa tak ada kerja nak buat. Tetapi lama kelamaan badan menyesuaikan diri dan banyak rupanya kerja yang boleh dibuat. Boleh uruskan hal rumah lebih awal dan boleh boleh datang kerja lebih awal. Pukul 7 pagi mungkin boleh ada kat pejabat, sebab? Sebab kerja tak penah habis walaupun kita mati...he he he.

Jan: Pernah bermimpi bertemu Meriam (Maya Karim...)

No comments:

.