"Personal musing inspired by past and ongoing experiences of my life…depicting how I feel and what comes hereafter. However it may also revolves around my personal whishes, hopes and beliefs which I often in doubt and wondering... what is the meaning of life.."

Thursday, May 15, 2008

Udang goreng biasa (rangup)

Saya suka masak (jika ada mood). Saya suka sangat makan undang maka saya pun belajar cara masak udang.
Saya tahu sangat saya kena masak udang elok-elok kalau tidak saya jadi gatal kulit. Org kata alahan.
Nak masak udang? Goreng ni kira biasa-biasa saja, ini caranya:
Bahan-bahan:...

500 gram udang basah ( ya la, tak kan udang kering pulak)
5 ulas bawang putih- ditumbuk
Tepung gandum
Kunyit serbuk
Garam secukup rasa


Cara menyediakannya:

1. Buang kulit udang, kemudian dibersihkan udang tu.
2. Lumurkan udang dgn kunyit serbuk atau kunyip hidup yg ditumbuk-tumbuk dan bawang putih yang sudah ditumbuk, biarkan sekejap perapkannya.
3. lumurkan udang basah dengan tepung gandum tersebut ketika hendak menggoreng
4. Goreng hingga warna keemasan.
Haaa.bolehlah makan...

Jan: ringkas dan senang, sedap kalau dicicah sos. Kat sini (Muadzam) udang dalam RM18 sekilogram, entahlah mahal ke tak, tapi udang banyak katogerinya, ada yg RM30 sekilogram.

No comments:

.