"Personal musing inspired by past and ongoing experiences of my life…depicting how I feel and what comes hereafter. However it may also revolves around my personal whishes, hopes and beliefs which I often in doubt and wondering... what is the meaning of life.."

Monday, November 15, 2010

Deadly serius!

I am against MLM & Pyramid-Schemes... and I am deadly serious! How could a sane human being think that earning money by exploiting and swindling other people is a way to make a living? Aren't they ashamed of themselves? Do they think they can get away with this inequity without consequences? Hey... Allah knows them well. And they will all get what they deserved... in this world or the next. Allah's judgment cometh... and that right soon.

- aididmuaddid.blogspot.com


Walaupun sir tengah lenguh-lenguh badan sebab mandi kolam, sir dah baca sedikit sebanyak tadi blog yang awak cadangkan. Untuk membuat ulasan secara keseluruhan rasanya tak adil untuk beberapa pihak, sebab sir tak pakar. Jadi sir ulas daripada sudut pandangan lain yang sir rasa mungkin dianggap terkebelakang sedikit daripada pemikiran prograsif pelajar-pelajar sir yang cemerlang. Namun inilah sir, he he he.
Daripada pengalaman sir (sepanjang hidup sir) memang banyak berlambak sistem-sistem perniagaan yang wujud yang berbentuk sebegini menerjah sir. Namun alhamdulilah setakat ini sesen pun sir tidak pernah rugi... Sebabnya? Sebab sir tak pernah join, he he he.
Sir tak pernah join pun... Sebab sir selalu percaya untuk menerpa kejayaan/kekayaan/ketenangan kita bukan sahaja perlu kerja kuat tetapi berkorban (berkorban ikut cara yang betul...) Pernah dulu apabila semua kawan-kawan sir yang berduit/tak berduit join satu sistem yang dikatakan akhir tahun nanti akan membawa untung yang mega lumayan, sir tetap tak join. Pada masa tersebut sir jadi cikgu di Besut, ramai kawan-kawan sir yang join. Dan sir secara sinis memberitahu pada kawan-kawan sir pada " Tahun depan kita berdua dan guru besar je yang miskin di tempat kerja ni sebab tak join sistem tersebut". He he he.
Dan seperti biasalah...bila hujung tahun sunyi sepi...bagai dilanggar geroda atau bagai suami isteri yang mucung mulut sebab tak bertegur sapa hanya kerana perkara yang kecil... Ya, tak ada sesiapa di antara kawan-kawan sir memperkatakan hal tersebut lagi depan sir... Kalaulah sir ni jenis mulut berus tentu sir akan kata "amboi kaya nampak sekarang, hujung-hujung tahun begini?'' he he he.
Dan perkara sebegini masih ada berlaku di tempat mana-mana sir bekerja. Kadang-kadang sir rasa pelik sebab sir berada di dunia akedemik. Namun bila difikirkan mengenai bab-bab duit muit ni apalah pelik sangat...ramai yang tergoda hatta Tok iman/Tok haji (sekadar menyelitkan beberapa status golongan tertentu yang ada berunsurkan keagamaan, yang sepatutnya memberi contoh yang baik).
Sebab apa sir tak join? Sebab sir percaya pada perkara di atas [rujuk perenggan 4 di atas yang berbunyi `untuk menerpa kejayaan/kekayaan/ketenangan kita bukan sahaja perlu kerja kuat tetapi berkorban (berkorban ikut cara yang betul...)]. Iaitu tiada jalan senang untuk mendapatkan sesuatu. Dan jika terlalu senang maknanya mungkin adalah yang tak kena... itulah pendapat sir yang naif ni.
Blog tersebut membongkar banyak perkara, ia juga sebenarnya memberi input kepada sir untuk melihat dengan cara yang lebih mendalam mengenai sistem perniagaan ini.
Dengan sistem tersebut, sir in the first place sudah beranggapan ada beberapa unsur yang tidak elok tetapi tidak kelihatan secara terang (apatah lagi hitam putih). Contohnya kemungkinan wujudnya ruang membeli atau menjual secara paksa. Walaupun kita boleh kata `tak nak jual sudah, tak nak beli sudah bukannya paksa' sambil kita makan ais krem vanilla perasa strawberi... namun sistem sebegini memungkinkan wujudnya rasa paksaan atau mencipta situasi/ruang paksaan...tepuk dada tanyalah kawan kita yang arif...
Sir ambil contoh lain. Pada masa dulu di tempat kerja lama sir ada menjual kain pasang (kain tak berjahit). Mak sir ada berpesan jangan jual kepada orang yang mungkin membeli kain pasang tersebut semata-mata kerana kita. Maksudnya mereka membeli bukan kerana cantiknya kain tersebut atau mereka sangat mahu. Dengan lebih jelas mereka membeli kerana `malu' kat kita. Sir ambil contoh lain, (hidupnya kalau tak banyak contoh tak besat). Contohnya bila bini boss tempat kerja kita jual sesuatu kita beli sebab dia tu bini boss kita...kita bukannya nak sangat benda tu (kat rumah mungkin dah ada 8). Dan bini boss kita tu pun satu...dia tahu kita tak kan menolak sebab boss kita laki dia. Sekarang jual-beli tersebut atas apa? Dasar apa?
Pendek kata wujud ketidaksempurnaan atas asas jualbeli tersebut yang sir secara peribadi beranggapan tidak elok untuk urusan jual beli.
Blog tersebut secara keseluruhannya ingin menyampaikan maklumat dan sudut pandangan terhadap isu yang berkaitan. Dan sudut pandangan tersebut sangat bagus dan banyak input menerangkan sistem ini secara langsung dan tak langsung. Boleh diambil sebagai panduan kita, boleh membacanya dan memberi penilaian sendiri terhadap isu tersebut. Sir berpendapat penulisnya mempunyai pengetahuan dan pandangan yang luas mengenai sistem ini. Dan pendapat beliau kita boleh ambil sebagai sesuatu yang penting. Sebab itulah sir mahu sangat pelajar sir pandai ambik/buat keputusan. Bijak melihat baik/buruk sesuatu perkara.
Namun dengan membaca sesuatu bahan terutama dalam internate semata-mata kita tidak boleh percaya seratus peratus. Sebab itulah kita juga kena ada banyak ilmu dan banyak kawan yang boleh beri pandangannya (dan ilmu tersebut banyak yang tak diajar di universiti/sekolah/kolej secara terangan). Bila kita ada ilmu, jelas sahaja kita cepat faham dan ambil keputusan mengenainya. Tahu mana baik buruk dan buat panduan hidup kita. Dan sir rasa begitulah juga dengan individu yang lain. Seharusnya.
Untuk diret beritahu itu baik, itu buruk...kita bukan Oprah...
Sir memang tak kaya, tak ada banyak duit dan harta. Mungkin sebab itulah sir fikir tak nak rugi atau sikitkan setiap sen yang sir miliki. Tetapi lain orang lain bentuk telinganya, gaya rambut/tudungnya. Ada kawan sir yang kata. " Ala kalau bisnes tak jalan, rugi pun bukannya banyak Man, RM2.15 sen je sebulan". Dan sir cepat-cepat kira berapa dia rugi untuk setahun. Dan sir cepat-cepat buat kesimpulan sir tak nak rugi walaupun sesen!
Pun begitu janganlah kita menganggap semua sistem perniagaan tidak elok. Berniaga itu elok sangat perkaranya. Contohnya sir bimbang penghasilan kicap yang tidak bersih/halal. Kalau kaum kita yang menguruskannya mereka lebih peka kepeda keperluan hukum atau kesucian dari segi agama. Dan jika ada seorang muslim ceburkan diri kerana mahu membekalkan yang halal dan bersih...cuba kita fikirkan betapa banyaknya meganya pahala/saham akhirat yang mereka dapat...(sir selitkan unsur agama islam, perkara yang sir jarang buat dalam kelas, he he he)
Tetapi sir hairan, sir harap pelajar-pelajar sir pun sama-sama tumpang hairan. Biar kita hairan bersama (buat-buat hairan pun tak apa, ambik hati sir, he he he). Sir hairan sebab perkara sebegini selalu terjadi terkena, dan terus terjadi dan terkena kepada masyarakat kita... Sir tak naklah rujuk kepada isu gelang AC tu tapi merujuk kepada laporan akhbar yang sesekali sekala ada menyenaraikan testimoni yang terpedaya dengan cemerlang.
Tak salah konsep nak kaya cepat (pemerhatian rambang sir terhadap orang Melayu), tetapi kena berusaha gigih dengan jalan yang berundang-undang dan bertamadum...
Jan: Syabas kepada awak kerana peka terhadap isu-isu semasa yang berkaitan dengan perniagaan dan sistemnya...

No comments:

.