"Personal musing inspired by past and ongoing experiences of my life…depicting how I feel and what comes hereafter. However it may also revolves around my personal whishes, hopes and beliefs which I often in doubt and wondering... what is the meaning of life.."

Wednesday, March 31, 2010

Datok sebagai seorang penulis lirik...

Gambar yang dijadikan cover album...


Secara peribadi saya berpendapat inilah antara album kompilasi terbaik biduanita negara setakat ini. CD ni pernah dikeluarkan semasa beliau baru sahaja dianugrahkan gelaran Datuk. Kini CD ni dikeluarkan semula dengan cover baru. Banyak lagu malarhijau dalam album ini.


CD 1:1. Seri Dewi Malam

2. Bunga Tanjung

3. Terbang Helang

4. Kau Tinggi di Awam Biru

5. Putus Kasih

6. Penyakit Cinta

7. Seksa

8. Mawar Putih untuk Mama

9. Semuanya Kerana Hadirmu

10. Dekatlah Padaku

11. Hapuslah Airmata

12. Jatuh Cinta

13. Kasih

14. Tiada Maaf Bagimu

15. Aku dan Malam

16. Malam

17. Sabarlah Sayang

18. Surat Dari Seberang

19. Ingatan Manis di Bulan September

20. Pahit dan Manis


CD 2:1. Bayangan

2. Burung Pungguk

3. Seribu Mawar

4. Kau Racun Hidupku

5. Di Malam Persandingan

6. Engkau Pendusta

7. Nour El Ain

8. Pengorbanan

9. Keresahan

10. Kau yang Bernama

11. Tiba-tiba Rindu

12. Terkenang

13. Pengajian di Seberang Lautan

14. Pantun Kasih

15. Kisah yang Lalu

16. Kekasih Pujaan

17. Bangkitnya seorang Kekasih

18. Di Pinggir Kayangan

19. Teratai

20. Yayadan.
Istimewanya terdapat 13 buah lagu di dalam koleksi ini liriknya ditulis oleh datok sendiri iaitu `Kau Tinggi di Awam Biru', `Penyakit Cinta', Dekatlah Padaku', `Tiada Maaf Bagimu', `Aku dan Malam', `Malam', `Surat dari Seberang', `Engkau Pendusta', `Nour El Ain' , Pengorbanan', `Tiba-tiba Rindu', `Pengajian di Seberang Laut', dan `Kisah yang Lalu'.
Saya suka lirik simple yang ditulis datok dalam lagu Engkau Pendusta. Ia menceritakan kisah seorang kekasih yang melihat dengan matanya sendiri kekasih hatinya curang. Kira buat hal depan matanya sendiri.


Dia beritahu kekasihnya sambil bersumpah memang benar dia melihat kekasihnya itu curang dengan matanya sendiri. Tetapi kekasihnya masih tidak mengaku!. Maka dia tak tahu apa nak buat sebab penafian itu bukan sahaja menyakitkan hati tetapi amat menjengkelkan...akhirnya dilepaskan saja kekasihnya yang budiman tetapi berhati kejam tersebut... dia rela melepaskan kekasihnya pergi.


Rupanya datok juga merupakan seorang penulis lirik yang aktif pada zaman awal kemunculannya. Pada masa tersebut mungkin tidak ada banyak penulis lirik kot. Dalam satu temubual Datok mengakui lirik-lirik yang ditulisnya adalah daripada pengalamannya sendiri. Contohnya lirik lagu `Kau tinggi di awang biru' ditulis semasa beliau bercinta dengan seorang pilot, dan pilot itu mati katanya dengan nada bergurau... Mungkin maksud `mati' tu, mati dari hatinya...entah.

Lirik `Tiada Maaf Bagimu' juga simple, ia menceritakan hal seorang kekasih yang ditinggalkan, kemudian datang balik pulak dah memohom ampun dan maaf. Tetapi tak dimaafkan sebab cuba fikir masa kita benar-benar nak ke dia dia tinggalkan kita sebek, masa dia kena tinggal baru terhegeh-hegeh datang kembali jumpa kita, ingat kita sapa kan? Huh!

Lirik-lirik lagunya juga pernah dinyanyikan oleh Uji Rasyid, Datuk Ahmad Jais dan Kumpulan Carefree.

Jan: Nak buat sebuah lagu, dan liriknya juga mengenai kekasih yang khianat tidak akan berkat hidupnya...

No comments:

.