"Personal musing inspired by past and ongoing experiences of my life…depicting how I feel and what comes hereafter. However it may also revolves around my personal whishes, hopes and beliefs which I often in doubt and wondering... what is the meaning of life.."

Friday, August 19, 2016

Alahai KOSMO!
Saya berpendapat fokus utama berita di atas adalah kepada faktor `kehampaan'...berjuta-juta rakyat Malaysia, Berita itu sebenarnya boleh `dimanipulasikan' agar ia menjadi lebih baik dan memberi kesan yang positif. Iaitu memberi semangat yang membina bukan sahaja kepada pemain tetapi juga kepada bakal pelapis yang akan bermain pada suatu hari nanti. Tapi yang terjadi sebaliknya. Tiada semangat kesukanan langsung, tidak sensitif.

Tajuk berita sama ada di akhbar atau di tv haruslah beretika. Saya rasa tentu dunia kewartawanan ada etikanya sendiri sebab apa yang ditulis bukanlah hanya untuk menyampaikan berita tetapi juga harus memikirkan kesan daripada tulisan kita. Tulisan itu haruslah memberi kesan yang positif.

Satu isu lagi ialah jika tujuan kita hanya untuk melariskan jualan akhbar, tentulah ia sesuatu yang tidak baik. Objektif keuntungan memang penting tetapi harus diselitkan juga dengan tanggungjawab sosial kita kepada masyarakat. Betapa pesatnya teknologi, peranan akhbar masih penting dan meluas.

Saya berharap pihak akhbar kesayangan ramai ini lebih berhati-hati pada masa hadapan agar sensitiviti masyarakat dijaga dengan baik selaras dengan etika kewartawanan. Sensitiviti bukan sahaja pada kaum, agama atau jantina atau kelompok tertentu tetapi juga kepada `perasaan' semua kelompok dalam nmasyarakat.

Saya yang tidak minat sukan ini mahu dengan rasminya memberi penghargaan kepada ahli sukan kita sebab saya percaya jika tidak bersungguh mereka tidak akan dapat menyenaraikan diri 


No comments:

.