"Personal musing inspired by past and ongoing experiences of my life…depicting how I feel and what comes hereafter. However it may also revolves around my personal whishes, hopes and beliefs which I often in doubt and wondering... what is the meaning of life.."

Monday, February 25, 2013

Konsep penuaan penduduk

"Sekali lagi kau panggil aku orang tua...jaga kau!. Aku tua pun handsum. Kau muda lagi dah hodoh! Huh!"


Pernah dengar tak konsep penuaan penduduk

Dalam sejarah dunia tidak pernah dunia menampung sebegini ramai orang tua. Maksud saya sebelum ini tidaklah ramai mana orang tua di dunia ini. Ramai yang mati sebelum sampai usia tua atau tua sekejap jea kemudiannya mati. Dulu peperangan dan penyakit menjadi pembunuh utama manusia. Pernah suatu ketika pada ratusan ribu tahun dahulu jangkahayat manusia cuma 18 tahun! Haaa...

Sekarang ia sudah menjadi satu fenomena. Di sekeliling kita memang kelihatan ramai orang tua. Oleh kerana taraf hidup yang semakin maju (termasuk juga bidang perubatan) umur atau jangka hayat manusia semakin panjang. 

Penuaan penduduk ini umunnya berlaku di negara-negara maju. Namun pada masa sekarang fenomena  ini cepat juga berlaku pada negara-negara membangun. Konsep penuaan penduduk merujuk kepada jumlah bilangan penduduk tua (60 tahun ke atas) di sesebuah negara. Jika penduduk wargaemas di sesebuah negara sudah mencecah 15% daripada jumlah penduduknya bermakna negara itu telah mengalami penuaan penduduk.

Menjelang tahun 2050 penduduk dunia berusia wargaemas adalah sebanyak 30% daripada jumlah penduduk dunia. Bagi negara Malaysia pula PBB melapurkan menjelang 2030 ia akan termasuk dalam katogeri negara yang mengalami penuaan penduduk.

Haa...nanti bertambah ramailah warga emas Malaysia. Contohnya, saya ada 17 tahun lagi untuk menjadi wargaemas. 17 tahun lagi saya bersara (6 Jun 2030) terus saya jadi wargaemas. Entahlah macam mana nanti...he he he. Adakah pada masa itu saya masih menderita hidup? Lawak kan? 

Ya lah kan. Dewasa ini di Malaysia kadar kelahirannya rendah (berbanding dengan jumlah penduduk yang tinggi. Pada masa dahulu jumlah penduduk Malaysia tidak tinggi tetapi seorang ibu adakalanya melahirkan sehingga sedozen anak sepanjang hidup mereka. haaa. Malah ada yang lahirkan secara `non-stop' sepanjang hayat).

Kadar kematian anak semasa dilahirkan juga jarang didengar. Dulu siap percaya anak mati sebab kena makan dek hantu. (Terus letak daun mengkung bawah rumah dan atas atap untyuk halau penanggal). Dan kita tidak juga dapat nafikan kawalan penyakit akibat ubatan moden dapat memanjangkan hayat manusia. Bila manusia berusaha tuhan menolonglah.

Jan: Konsep penuaan raut muka? Pernah dengar tak? Tanya SK II...he he he

No comments:

.