"Personal musing inspired by past and ongoing experiences of my life…depicting how I feel and what comes hereafter. However it may also revolves around my personal whishes, hopes and beliefs which I often in doubt and wondering... what is the meaning of life.."

Friday, January 8, 2010

Dia ajak saya kahwin...

Saya menolaknya dengan baik... Bila orang ajak kita kahwin tentulah itu satu perkara yang besar...
Namun penolakan cara baik pun mungkin nampak tak secara baik juga. Sebelum ini pun ada orang yang secara terangan `melamar' saya. Saya menolaknya dengan alasan yang saya tidak mahu berumahtangga lagi... cukuplah sekali. '' Hidup sekali, mati sekali, bercinta sekali dan kahwin sekali ''. Saya gubah pepatah daripada filem hindi '' Kuch-Khuch Hota Hai''...
Saya tahu dia benar-benar ikhlas dan sayangkan saya. Saya banyak bukti dia ambil berat tentang saya (biarlah Adik mungkin kata saya perasan lebih...). Saya juga rimas jika pertolongan tersebut atas dasar mahu mendapatkan saya. Namun saya percaya `ikhlas' itu adalah rahsia tuhan. Namun sempat juga saya beritahu jika dia menimbulkan lagi soal tersebut (hal kahwin), saya tidak akan berkawan dengannya lagi...
Saya juga beri tahu sekali lagi tiga perkara yang saya tak suka, tak selesa atau geli dengar " kahwin, curang dan Fara Fauzana ''.
Dalam drama sebabak tu saya ada juga bertanya kenapa antara ramai-ramai orang, saya yang jadi pilihan? Dia beritahu selain daripada saya handsum, saya juga banyak pengetahuan agama dan boleh bimbing dia. Dia kata jika saya gunting rambut, sikat dengan kemas guna minyak rambut dan pakai kemas, saya sebenarnya handsum. Dia tuduh saya sembunyikan kehandsuman dengan buat-buat gemuk dan serebeh.... Dan dia juga kata dia kagum sebab pengetahuan agama saya bukan setakat iman Syafiee je, dia kata saya tahu banyak hal agama. Kami sering juga bincang pasal agama bila berjumpa...
Sebab atas dasar pengetahuan agama tu memang saya tak dapat terima, saya tak tahu banyak hal agama dan bukan jenis saya nak bimbing-bimbing orang ni. Saya sendiri kadang-kala tunggang terbalik. Setakat baca buku dan cakap apa buku tulis, semua orang boleh kalau nak. Saya ni bukan jenis orang nak bawa mesej-mesej... Tapi sebab pertama pasal saya handsome tapi sembunyikannya tu saya jawab ''I'm not dinaying...''. He he he.
Dia kata dia nak belikan saya kereta Honda, set perabut jati dan macam-macam lagi barang kesukaan saya...
Jan: Cinta bukannya harta, cinta adalah jiwa, tak mungkin kita mampu membelinya...

3 comments:

wawadave said...

Buat2 Gemuk? buat2? if only kita bleh buat2 gemuk and get paid.. kita bukannlah bridget jones..

sukiman said...

he he he, betul la wawadave... kelakar kan.

Yayasan Salam Malaysia said...
This comment has been removed by the author.

.