"Personal musing inspired by past and ongoing experiences of my life…depicting how I feel and what comes hereafter. However it may also revolves around my personal whishes, hopes and beliefs which I often in doubt and wondering... what is the meaning of life.."

Wednesday, November 1, 2017

Kawang yang bertopeng


Image result for mask

Sebagai manusia adakalanya kita rasa menyampah melihat perangai kawan kita. 

Gelagat manusia adalah suatu perkara yang menarik. Kadang-kadang saya merenung dan menganalisa tingkah-laku kawan-kawan saya. Mungkin kerana saya sudah berumur maka saya mahu yang `the best' sahaja berlingkar  dalam hidup saya. Saya mahu yang terbaik sahaja. saya rasa ini tidak salah. Kita tidak boleh buang masa dengan mereka.

Kawan-kawan kita juga ada perangai. Dan kalau terlalu buruk, memang saya garis merahkan namanya. Biarlah kawan sedikit tetapi bermutu. Slogan ini saya tidak guna masa saya muda.

Ada kawan-kawan yang suka mendesak dan pentingkan diri. Ada. Jangan kata tidak ada. Mereka ini biasanya tidak ramai kawan dan biasanya berjawatan lebih tinggi daripada kita. Jenis yang apabila kita adakan jamuan, kita tidak menjemput mereka. Sebab jamuan tersebut berskala kecil sahaja.

Mereka ini akan kelihatan mesra, `take care' dan bertolak-ansur apabila berada di khalayak ramai, tetapi tidak jika kita berjumpa secara peribadi. Kita tidak akan dilayan dengan sama seperti apabila berada di khalayak. Oleh itu kalau mahu minta apa-apa, mintalah di khalayak kerana orang sebegini akan terus bersetuju di kalayak ramai (untuk menampakkan dirinya `take care' dan pemurah). Teruk kan?

Ahhh...apabila masa berlalu perangai kawan-kawan kita semakin jelas. Saya rasa perangai mereka yang teruklah membawa kepada terputusnya silaturahim, bukan kerana kita. 

Sekian.


No comments:

.