"Personal musing inspired by past and ongoing experiences of my life…depicting how I feel and what comes hereafter. However it may also revolves around my personal whishes, hopes and beliefs which I often in doubt and wondering... what is the meaning of life.."

Monday, July 24, 2017

Otak tidak secanggih kemudahan yang canggih...


Kerusi ditoreh, dinding dicalar: Tak sampai 150 jam beroperasi, stesen MRT diancam vandalisme


Mungkin kerajaan sebenarnya tahu atau dalam dilema apabila mahu mencanggihkan kemudahan awam kerana minda sesetengah rakyat kita yang tidak canggih. Kerajaan tahu akan risikonya tetapi terpaksa menyediakan kemudahan awam kerana memang ada orang yang sangat memerlukannya. 

Menunggu semua rakyat cerdik baru nak buat adalah suatu perkara yang tidak masuk akal.

Perbuatan vandalisme ini berlaku di mana-mana pelusuk negara. Contohnya, lihat pintu jamban awam kita. Lihat perhentian bas kita, ia amat memalukan.

Semasa saya menggunakan perkhidmatan bas, saya sering lihat kusyen bas ditoreh dan dicarik-carik. saya hairan kenapa ada manusia yang bersifat begini kerana ia menyusahkan orang lain. Walaupun hanya contengan kadang-kadang ia adalah sangat buruk.

Perosak harta awam ini umpama rakyat yang tidak ada semangat patriotik terhadap negara. Kejadian terbaru di MRT laluan Sungai Buluh - Kajang memang mencerminkan masyarakat kita. Bagi Pengarah Strategik Komunikasi dan Pihak Berkepentingan MRT Corp, Datuk Najmuddin Abdullah, perkara ini amat menyedihkan malah situasi ini menunjukkan seolah rakyat Malaysia belum bersedia untuk menerima pengangkutan awam yang canggih dan bertaraf dunia.

Related image
Muka datuk sayu jea...

Bila la minda kita nak maju, awal-awal lagi kita sudah tewas dalam mendidik anak-anak. Anak-anak sudah jadi seumpama kera di hutan.

Kata Chia Seng Kah (pengurus MRT Merdeka), sejak ia mula dibuka, ramai ibu bapa yang membawa anak-anak untuk melihat keunikan stesen ini.

"Panel dinding ini amat mahal, kita harap ibu bapa boleh kawal anak mereka untuk tidak memijak atau cuba memanjat dinding itu.

Entah nak cakap apa lagi...dari kecil sudah terbiar. Pergi hari raya rumah orang pun ramas kueh muih...emmm...

Virus perosak ada pada minda masyarakat kita... Inilah wajah kita...

Semoga masyarakat kita jadi cerdik suatu hari nanti, jadi manusia yang bersyukur dan pandai menghargai. Kalau kemudahan awam rosak, kita juga yang rugi. Atau kita lah yang menyusahkan kawan-kawan kita yang mahu menggunakannya...

Kita patut bersyukur kerana negara-negara lain ada yang teruk kemudahan awamnya...

  

No comments:

.