"Personal musing inspired by past and ongoing experiences of my life…depicting how I feel and what comes hereafter. However it may also revolves around my personal whishes, hopes and beliefs which I often in doubt and wondering... what is the meaning of life.."

Thursday, September 15, 2016

Kisah paralimpik, orang menyalak dan hisap rokok seludup...

Pernah tak berkawan dengan orang yang negatif? Individu ini mewakili kumpulan yang besar dalam masyarakat internat, juga dalam masyarakat sebenar kita. Dari kampong sehinggalah bandar. berbilang bangsa dan agama.
Ada masyarakat tidak menyumbang kepada pembangunan negara dan kesejahteraan masyarakat. Mereka tidak membayar cukai kerana pendapatan mereka kecil. Golongan ini tetap mendapat keselesaan hidup daripada pembangunan ekonomi di sekeliling yang dibiayai oleh duit rakyat (antaranya cukai) yang dibayar oleh golongan masyarakat yang mampu atau kaya.

Ada juga masyarakat yang menjadi beban kepada masyarakat dan pembangunan negara, mereka berkerja merosakan keamanan negara. mencuri dan merompak. Mereka sebenarnya juga menerima bantuan yang besar dari kerajaan dan masyarakat sekeliling (melalui pendidikan yang diberikan di sekolah-sekolah, juga kesihatan). Tetapi mereka tidak sedar akan pertolongan ini sebab mereka bodoh sombong (istilah yang selalu orang tua-tua guna). Tiada usaha mencari ilmu pengetahuan dan tidak membaca.

Golongan ini kehidupannya berbeza dengan golongan yang berpendapatan sederhana dan tinggi (di mana mereka layak dicukai). berbeza kebendaan dan juga pemikiran.

Namun saya dapati terdapat segelintir golongan yang tidak membayar cukai yang besar inilah pula yang `menyalak' lebih berbanding dengan golongan yang dicukai. Mungkin golongan yang dikenakan cukai yang besar hanya berdiam diri (walaupun mungkin tidak puas hati) kerana mereka tahu apa itu fungsi cukai. Mereka lebih berfikir "Apakah sumbangan aku kepada masyarakat dan negara", bukannya "Apa yang negara sumbangkan kepada aku". Haaa.. Tentulah orang berfikiran besar dan positif berbeza dengan orang yang berfikiran kecil dan negatif.

Isunya ialah seorang rakan iaitu Zainal Keling (nama samaran) tidak setuju dengan imbuhan besar yang akan diberikan kepada peserta paralimpik kita. Katanya "Habislah duit rakyat..."

Saya tidak suka sukan. dan tak minat langsung sukan. tetapi saya tidak pula membantah imbuhan yang diberikan kepada ahli sukan yang berjaya samada olimpik atau paralimpik...sebab saya tahu susah payah mereka berusaha. Ianya bukanlah sesuatu perkara yang senang.

Image result for paralympics 2016 malaysia

"Habislah duit rakyat..."

Konsep `duit rakyat' adalah kabur, sekabur dengan konsep hutang negara, sekabur dengan dasar negara. Kekaburan ini payah untuk difahami oleh sesetengah orang yang pemikiran mereka payah kita nak faham dan mereka payah nak faham pemikiran kita.

Bagi orang yang bodoh, kehidupan ini senang sahaja. sesenang hitam putih. Mereka tidak memeriksa tahap kehitaman tersebut, atau mengukur keputihan tersebut. Senang sahaja bagi mereka. laju sahaja bercakap dan menaip untuk FB. Tidak perlu fikir panjang-panjang (sebab mereka bodoh - Harith Iskandar selalu guna perkataan `bodoh' ini, saya selalu tergelak walaupun kadang-kadang terkena atas batang hidung saya. Ya saya bodoh).

Yang cerdik pula ambil masa untuk menulis atau bercakap sebab mereka nak olah ayat, nak hadam situasi, nak kaji sebab dan akibat.

[Ya, memang bodoh itu sendiri pun ada katogerinya. Macam saya, saya mengaku saya bodoh antaranya dalam hal computer dan kereta . Maksud kebodohan yang saya rujuk ilah bodoh untuk belajar memahami situasi kesan dan akibat...melihat hubungan/kolerasi]

" Habislah duit rakyat..." Senang sahaja si Zainal mennyalak, sedangkan dia tidak membayar cukai yang tinggi. Cukai pendapatan tidak bayar, cukai rokok tak bayar (sebab hisap rokok seludup), dan lain-lain cukai seperti cukai tafsiran. Nasib baik dia kena bayar GST. Itupun dengan kadar yang rendah sebab kadar pembeliannya tidak kerap dan membeli barang yang murah... kalau tidak dia akan bertambah takbur.

Apa salahnya berikan imbuhan setimpal sama ada olimpik atau paralimpik...

Yang sepatutnya bising ialah golongan kaya yang membayar cukai yang besar. Mereka berkerja keras siang malam, berjimat cermat tetapi akhirnya terpaksa membayar cukai yang tinggi. Di negara maju, rakyat menyanjung tinggi golongan kaya kerana golongan kayalah yang membawa kesejahteraan melalui cukai mereka. Tetapi di negara kita golongan kaya masih dipandang negatif, kebendaan, tidak islamik dan materialistik... Dicari salah mereka...sehingga dalam hal orang kaya bercuti di luar negara pun dijadikan isu...[dikatakan membazir. mereka tak fikir mungkin yang melancong tersebut ikat perut, kumpul duit, kerja kuat untuk merealisasikan impian...bukannya goyang telor bangun tengahari]Tetapi golongan ini tidak menyalak walaupun mereka sebenarnya membayar harga kehidupan lebih tinggi...[berbanding dengan golongan yang tak ada duit banyak tu...]
Sekian.
"Tak kaya, tak handsum, tak ada banyak duit, tak berpelajaran bukannya lessen untuk kita jadi biadap dan bodoh!
- Abang Jan

No comments:

.