"Personal musing inspired by past and ongoing experiences of my life…depicting how I feel and what comes hereafter. However it may also revolves around my personal whishes, hopes and beliefs which I often in doubt and wondering... what is the meaning of life.."

Friday, October 2, 2015

In a blink of an eye your life passes you by...


Adik, ini gambar abang di Muzium Negara sekitar 25 tahun dahulu. Abang melawat muzium bersama-sama kawan-kawan abang. Gembira sungguh hari itu.

Pada masa itu kami bimbang akan ditendang keluar daripada universiti sebab pembelajaran sangat sukar. Kami di tahun pertama, masih tidak biasa lagi dengan sistem pembelajaran di UM. Jadi kami pergi berjalan-jalan untuk tenangkan fikiran. Sepatutnya kami baca buku dan ulangkaji tetapi kami ambil  keputusan pergi berjalan dan tengok wayang. He he he.

Pada masa ini abang handsum teruk. Muda, yakin, mengada tetapi naif. Seingat abang pada hari pertama abang sudah kena ngorat. Masa itu abang sedang beratur mendaftar di Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran. Dia terus datang hampiri abang dan tanya abang, "Bolehkah saya nak mengorat awak? Abang sangat malu sebab dia cantik, putih dan badan terbentuk elok. He he he.

Masa itu abang tidaklah bergaya sangat. Namun abang pakai talipinggan dan masukan baju ke dalam. Tidaklah bergaya sakan sebab pendapat abang tidaklah perlu seseorang yang handsum bergaya sangat. He he he. 

Pada masa tersebut ramai orang minat kat abang tetapi abang tidak layan. Ada yang sampai menangis... Abang tidak faham kenapa orang perempuan bila dia minat kat lelaki yang dia sayangi dia akan menangis. Namun abang tidak tahu kenapa hati abang tidak terpaut...mungkin abang menunggu adik.

Pada masa ini mungkin adik masih kecil lagi. Mungkin adik masih berbogel bermain pasir. Namun tuhan telah menentu takdir. Tidak terduga kita akan bertemu. Tuhan menyabarkan abang dan masa untuk kita bertemu.

Adik, walaupun adik telah aniayai abang, tidak hargai kasih sayang abang ...adik tetap antara titik terpenting dalam perjalanan hidup abang...

Adik, masa sudah merubah abang menjadi hodoh, gemuk, buncit, beruban dan berkedut. Keyakinan abang untuk hidup juga tidak seghairah dulu...

Semua pergi...ternyata semua pergi...kecuali ingatan terhadap musim bunga itu...



No comments:

.