"Personal musing inspired by past and ongoing experiences of my life…depicting how I feel and what comes hereafter. However it may also revolves around my personal whishes, hopes and beliefs which I often in doubt and wondering... what is the meaning of life.."

Tuesday, May 19, 2015

Isteri bekerja, pemisahan tanggungan harta di antara suami isteri dan kisah payung (awasan)
Saya berpendapat hanya sang isteri sahaja dapat menjawab mengapa mereka mahu bekerja? Dan hanya si suami boleh menjawab mengapa mereka memberikan keizinan kepada isterinya untuk bekerja?

Memang ada perempuan awal-awal lagi meletakan syarat bila berkahwin, mereka mahu bekerja, kenapa yea? Haaa...

Saya berpendapat lagi tentulah hal tersebut adalah untuk memenuhi keperluan mencari duit untuk keluarga, dan payung bagi diri seorang perempuan.

Rata-rata perempuan zaman sekarang bekerja menyumbang wang untuk keluarga. Jarang sangat sekarang lelaki yang mampu pelihara anak bini tanpa pertolongan bini. Ini hakikat. Kita tidak lagi berada pada zaman nenek moyang kita.

Pun begitu duit gaji isteri ada sebahagian daripadanya patut disimpan sebagai tujuan awasan. Dalam bidang ekonomi kita sebut awasan bagi menerangkan perkara yang mungkin akan terjadi pada waktu kecemasan atau tiba-tiba. 

Secara peribadi lagi saya berpendapat patut benar sang isteri ada memiliki harta yang berasingan daripada harta suami. Sebabnya? Sebabnya manusia memerlukan perlindungan.

Image result for umbrella

Maksud saya sang isteri kena sediakan payung sebelum hujang. Maksud saya lagi payung dia sendiri. Sang isteri kalau bekerja patut sisihkan sedikit wang supaya menjadi payung, bukannya dijadikan perhiasan semata-mata. Beli itu ini...


Saya menggunakan logik bahawa semua orang wajib ada simpanan sama ada dia isteri atau suami. Simpanan hari susah. Ketika tiba-tiba hujan... (saya guna hujan sebagai simbolisme kesusahan hidup. kalau tak nak guna hujan boleh guna gerhana. he).

Pemisahan tanggungan harta di antara suami isteri

Isteri mempunyai kelayakan sepenuhnya dan hak harta yang tersendiri. Menurut hukum Shariah, isteri mempunyai hak penuh terhadap (harta) yang diusahakan, samada untuk menggunakannya, memiliki sesuatu, membelanjakannya sementara suami tidak punyai sebarang berkuasa ke atas harta isterinya itu. Isteri juga tidak perlu mendapat izin suami dalam pemilikan hartanya itu dan cara belanjakannya.

- Keputusan Majlis Fiqh Sedunia dalam persidangan yang ke-16 bertempat di Dubai 
9-14 April 2005. ( Zaharuddin.net)

No comments:

.