"Personal musing inspired by past and ongoing experiences of my life…depicting how I feel and what comes hereafter. However it may also revolves around my personal whishes, hopes and beliefs which I often in doubt and wondering... what is the meaning of life.."

Monday, March 9, 2015

Cadangan umur bersara 62 tahun oleh CUEPACS

"Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) akan mengkaji cadangan Kongres Kesatuan Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) supaya umur persaraan wajib penjawat awam dilanjutkan kepada 62 tahun daripada 60 tahun."
 
Pada pendapat saya, sebenarnya ia bukanlah isu umur semata-mata tetapi isu sumbangan yang mampu diberikan oleh individu terhadap masyarakat. Maksud saya kalau umur 65 tahun tetapi masih boleh beri sumbangan dari segi fizikal atau idea, memang patut si polan itu masih bekerja. Teruskan sumbangan.
 
Ia juga harus dikaitkan dengan isu jenis pekerjaan. Dalam dunia politik, pensyarahan, perguruan dan beberapa bidang lain, faktor umur bukanlah kayu pengukur. Malah mereka lebih bagus melalui usia. Jadi harus diteliti bidang mana yang harus dipilih untuk kelangsungan kerja.
 
Pemikiran kita juga adalah salah satu penyebab kepada faktor pembinaan tanggapan kita. Maksud saya jika kita anggap umur 50 sudah tua dan tua itu kita definasikan sebagai `tidak larat', maka tidak laratlah kita....Haaa...
 
Namun ramai yang saya jumpa mereka ini masih `steady' walaupun sudah 60 tahun. Haaa...
 
Mengenai lambakan siswazah di pasaran, itu adalah satu isu lain. Jika mendapat markah yang baik, pihak kerajaan akan tetap mengambil mereka bekerja. Namun jika keputusan tidak memuaskan, atau tidak cemerlang ia patilah merumitkan, menunggu masa yang lebih lama untuk mendapat kerja,.
 
bersambung...
 
 
 

No comments:

.