"Personal musing inspired by past and ongoing experiences of my life…depicting how I feel and what comes hereafter. However it may also revolves around my personal whishes, hopes and beliefs which I often in doubt and wondering... what is the meaning of life.."

Monday, December 29, 2014

The planet was trying to tell us something...

Di negara beriklim khatulistiwa seperti Malaysia, fenomena hujan pada akhir tahun adalah sesuatu kebiasaan.
 
Namun musim hujan yang membawa banjir yang besar masih lagi tidak dapat diterima sebagai suatu kebiasaan bagi kebanyakan rakyat Malaysia. Jika kita melihat kepada sejarah alam kita. Ada sahaja `rekod' lama di`pecah'kan. Maksud saya akan ada banjir yang lebih besar dari masa ke masa.

Mengapakah banjir semakin menjadi-jadi? 
 
Apabila ramai penduduk, maka cuaca akan berubah. Malah bukan sahaja cuaca, saya percaya dalam waktu yang lama manusia juga berupaya merubah klim. Manusia memang merupakan agen pengubah cuaca dan bentuk muka bumi. malah ianya agent yang paling memberi kesan yang mengerunkan.
 
Laluan angin, air dan udara berubah apabila manusia mengubah/meratakan bukit, membina bangunan dan juga daripada bertambahnya bahan `buangan' dari aktiviti manusia. Contohnya sampah sarap. Ya, Manusia memberi `tekanan' pada bumi.
 
Pada tahun 1920an penduduk Tanah Melayu hanya lebih kurang 3 juta orang sahaja. Aktiviti manusia tidak serancak sekarang. Mereka pada masa itu bukanlah ejen perubah cuaca yang utama...
 
Sebenarnya cuaca secara semulajadi dipertahankan/dipulihara oleh hidupan 2F. Flora dan fauna ini mempunyai fungsi yang mulia menjaga jagat raya kita. Hatta seekor cacing yang tak ada otak dan tak bersekolah mempunyai fungsi menghasilkan humus daripada dedauan nan kering menjadi tanah ntuk kesehajteraan dan kelembapan...memelihara cuaca...
 
Manusia pula sedikit demi sedikit mereka bertambah-biak (tetapi kesedaran sivik dan moral tidak bertambah...he he) Mereka sedikit demi sedikit merubah tanah, udara dan angin. Mereka memberi tekanan...terhadap bumi.
 
Dan kita masih mendabik dada mengaku...manusia (kita) adalah hidupan yang paling cerdik, paling berguna.
 
 
 
 
 

No comments:

.