"Personal musing inspired by past and ongoing experiences of my life…depicting how I feel and what comes hereafter. However it may also revolves around my personal whishes, hopes and beliefs which I often in doubt and wondering... what is the meaning of life.."

Thursday, December 28, 2017

Bila A dah jadi Z, dunia perguruan Malaysia dan Cikgu AzizanPADA ZAMAN persekolahan saya, saya pernah didenda guru kerana tidak pakai stoken. Saya terpaksa berdiri di dalam kelas sehingga cikgu suruh duduk. Pada masa tersebut saya di tingkatan 5. Masa tingkatan 3 pula saya disuruh guru keliling padang sebagai denda sebab markah subjek perdagangan saya 77%. Bagi cikgu perdagangan saya mesti 80% ke atas.

Masa darjan enam saya pernah dilibas cikgu dengan tali sebab gagal menyimpulmati tali seperti yang diarahkan. Masa tu saya aktif berpengakap... he he he

Saya tidak beritahu ayah saya akan hal ini sebab saya takut ayah saya marah. Demi allah saya takut ayah saya marah...

Namun itu semua lebih 40 tahun dahulu di mana seorang guru yang mendenda pelajar tidak menjadi isu asal jangan patah dan buta... Kini A sudah menjadi Z. Zaman berubah jauh. zaman pondan lebih cantik dari wanita, jual kosmatik lagi.

Saya pernah dengan guru besar marahkan pelajar dan memanggil kawan saya itu `syaitan'...he he he. memang syaitan pun nakalnya. Kini sudah menjadi orang besar dalam bidang kepolisian negara.

Dan hari-hari pun berlalu. Minggu-minggu pun berlalu dan tahun-tahun pun berlalu. A jadi Z.

Saya sedar apa yang dibuat oleh cikgu Azizan itu salah tapi jauh dari sudut hati saya rasa cikgu itu tidak bersalah, malah sangat istimewa... Rupanya masih ada cikgu yang bersemangat sehingga jadi begitu. Hanya cikgu yang bersemangat sahaja akan jadi begitu...terlibat dengan kes sebegini.

Hanya guru yang tahu isi hati seorang guru terhadap muridnya...

Titik...

No comments:

.