Salam...

"Personal musing inspired by past and ongoing experiences of my life…depicting how I feel and what comes hereafter. However it may also revolves around my personal whishes, hopes and beliefs which I often in doubt and wondering... what is the meaning of life.."

Total Pageviews

Followers

Friday, February 26, 2021

Ayam kampung panggang Sunquick

 




Ayam kampung panggang Sunquick

1. Saya teringin nak makan ayam kampung, puas makan ayam bandar.  Lalu saya bertanyakan kawan-kawan dalam group wasap. Saya beritahu sudah 2 bulan saya tak makan ayam...(baca dengan nada sedih, dan meminta-minta).

2. Dan sekoyang-koyannya, saya dapat ayam kampung secara `free'. Saya cuba membayarnya tetapi kawan saya menolak, dan beliau berdoa agar gaut saya cepat sembuh.

3. Oleh kerana ini ayam kampung, saya nak buat masakan special sikit. Masih ada lagi oreng Sunquik sebek dalam peti sejuk, saya berhajat nak masak ayam panggang Sunquik.

4. Bahan-bahannya:
2 biji bawang besar
7 ulas bawang putih
2 inci halia
3 biji kentang (direbus terlebih dahulu, ni kira leceh ni)
3 sudu kicap (sos tiram pun boleh)
4 sudu pati oren Sunquick
1 secawan magerine (dicairkan terlebih dahulu, panaskan)

Garam, gula dan ajinamoto secukup rasa (sikit jea saya guna, main campak-campak jea)
Sedikit nanas.

P/s: boleh tambah 2 kiub perasa ayam, kalau suka.

4. Blender semua bahan di atas. Selepas itu cuba rasa, kalau apa-apa kurang, tambahlah mengikut selera kita.

5. Ayamnya pula dikerat kepala, kaki dan cuci semua bahagian dalam. Tetapi jangan dikerat-kerat bahagian lainnya, buat ala ayam 'thanksgiving' tu. 

(Dan jangan lupa kelar sikit badan ayam tu agar bahan yang kita blander senang menyerap jauh masuk ke dalam sel-sel ayam tu).

6. Masukan bahan-bahan yang diblender tadi ke bahagian dalam ayam. Sumbat semua. Dan comor juga di bahagian luar ayam. Comor betul-betul. Comor bagi rata.

7. Dan siap sedia untuk di bakar.

8. Boleh juga jika masa nak bakar bubuh nenas, atau bubuh sepuluh minit terakhir. Boleh belaka. Kalau nak ranggup kruk kerak, boleh bubuh last sekali.

9. Bakar selama 1 jam 30 minit, biarkan ayam terbakar dengan kepanasan api 180c. Sudah takdir ayam tu begitu.😄

10. Boleh dimakan bersama nasi, atau ratah begitu saja. Rasanya `best' sebab rasa oren tersulam dengan nanas...dan tidak kering sangat kerana ada air magerine tersulam dengan kentang rebus.

11. Kalau nak rasa, kenalah cuba buat. Selamat mencuba...

Sekian terima kasih...






No comments:

Kadang-kadang

Kadang-kadang apabila realiti tidak menjadi, muncullah fantasi...

Home