Salam...

"Personal musing inspired by past and ongoing experiences of my life…depicting how I feel and what comes hereafter. However it may also revolves around my personal whishes, hopes and beliefs which I often in doubt and wondering... what is the meaning of life.."

Total Pageviews

Followers

Friday, February 26, 2021

Biskut Semperit Klasikal




1. Bahan-bahannya:  150 gram Majerine, 80 gram gula aising, 50 gram tepung jagung, 80 gram tepung kastad, 120 gram tepung gandung, 1 biji kuning teor. Bahan-bahan ikut timbangan.

2. Tapi saya guna resepi yang mak saya kirim melalui wasap, senang!. Telur 2 biji, gula halus 1 cawan, butter cap 1 cawan, tepung jagung 2 cawan, tepung gandum 2 cawan. Sedikt esen vanilla dan baking powder. Emak saya pesan kalau tak nak kembang guna telur kuning sahaja.

3. Cara buat, campur telur dan gula, kacau. Bila rata kacau bubuh mentega, kacau. Bubuh airsen vanilla, kacau. Bubuh gandum dan baking powder, gaul. Dan mak saya kata kalau masih lembik, agak-agak la tembah gandumnya.  

2. Mana-mana biskut kebanyakannya memang langkah pertama kita kena sebatikan magerine dengan gula dulu. Tapi untuk biskut ni godel-godel biar sebati gitu jea, jangan godel lama sangat untuk elak biskut kembang bila dimasak.

3. Lepas sebati bubuh kuning telur godel balik biar sekata dan masukan tepung tiga beradik tersebut (Tepung gandum, tepung kastad (tiba-tiba saya bubuh sikit dengan mengurangkan tepung gandum dan tepung jagung sikit) dan tepung jagung). Masuk sedikit demi sedikit, sehingga sebati dan boleh dibentuk.


 4. Peritnya bermula apabila kita guna acuan semperitnya. Tidak seperti acuan menekap, acuan semperit memerlukan tenaga setiap kali kita mahu bentukan kuntuk-kuntumnya. Kadang-kadang saya berdiri dan duduk sekejap. Dan peritnya bertambah kerana saya tidak berjaya membentuk kuntum-kuntum bunga yang sama besar saiznya. Saya musnahkan semula bentuk tersebut dan kembalikan dalam bekas adunan. Masuk dalam sarang semperit dan tekan kembali. Ah... tak reti nak standardedkan saiznya!


5. Acuan biskut semperit adalah unik. Ia ada pecahan di hujungnya yang melahirkan bentuk kuntum. Dan kuntum-kuntum tersebut, Ada pecah 13, ada pecah 16 dan sebagainya. 




6. Sejak berzaman diletakan pulak di tengahnya dengan buah ceri yang dipotong kecil. Letak betul-betul di tengah kuntum. Kalau malas beli ceri yang dah siap dipotong.

7. Setelah siap dibentuk di atas tray, letak tray-tray tersebut dalam peti sejuk. Khabarnya itu petua agar buah ceri itu tak luruh. Saya ikut jelah petua2 ni. Dalam masa yang sama saya panaskan ketuhar.

8. Sementara menunggu, saya juga terasa perit apabila mula membasuh bekas-bekas dan alat-alatan memasak biskut tersebut. Ketika inilah terbayang keperluan memiliki orang gaji.

9. Bakar selama 30 minit dengan suhu 180 C. Syurigia diingatkan kembali, ia bergantung kepada oven yang kita guna.


10. Dan seperti biasa letak di dalam balang dan pukul gambar. Cantik. Juga untuk kelihatan anggun letakan ke dalam bekas Pyrex, Autum Glory design keluaran tahun 1960an, buatan England.

11. Biskut Semperit ni dalam katogeri biskut lama. Khabarnya asal usul biskut ini dibuat dengan penuh keperitan di dapur yang sempit. Sempit dan perit ini akhirnya digabungkan menjadi Semperit. Tiada LR (Literacy Review), namun begitulah ceritanya. 

12. Sekian, boleh cuba. Memang rare sikit semprit klasik ni, zaman sekarang orang lebih suka buat semperit susu atau semperit pandan... letak di lidah cair. Tetapi bagi saya semperit klasikal ini paling best!



 




No comments:

Kadang-kadang

Kadang-kadang apabila realiti tidak menjadi, muncullah fantasi...

Home