Selamat malam, terima kasih atas persoalannya
Bahan-bahan purine secara semula jadi dalam pengeluaran badan dan juga terdapat dalam beberapa jenis makanan. Tetapi jika purin dibahagikan kepada asid urik, mereka membentuk kristal yang terkumpul di sendi dan menyebabkan reaksi rasa sakit dan keradangan.
Satu pertiga daripada asid urik dalam tubuh berasal dari pecahan bahan purine dari makanan dan minuman yang digunakan. Sekiranya seseorang menggunakan banyak makanan dalam purine, tahap asid urik dalam badan juga akan meningkat. Keadaan ini menyebabkan arthritis gout (keradangan sendi akibat gout) atau pembentukan batu di buah pinggang.
Makanan yang mengandungi 150-825 mg purin dalam setiap 100 gram makanan dikelaskan sebagai makanan purin tinggi dan harus dielakkan pada pesakit yang mempunyai asid urik tinggi.
Untuk kategori ikan yang termasuk dalam kumpulan itu termasuk sardin, ikan kod, ikan bilis, ikan makarel (kembong).
Ikan yang tidak termasuk dalam kelas makanan purin tinggi adalah yang mengandungi sedikit purine, iaitu 50-150 mg dalam setiap 100 gram bahan makanan. Contoh ikan salmon, ikan tuna (ikan kayu, ikan tongkol), ikan bersebelahan, dan ikan keli.
Tetapi perlu diingat juga orang-orang dengan gout boleh memakan ikan di atas secara sederhana dan tidak seharusnya berlebihan.
Jenis makanan lain yang boleh dimakan oleh penghidap gout seperti roti, bijirin, pasta, kacang tanah, susu rendah lemak, keju, yogurt, telur, buah-buahan dan kentang.
Makanan untuk mengelakkan termasuk hati, sardin, bacon, bijirin kering, bayam, kembang kol, dan cendawan.
Jika ragu-ragu, anda perlu berjumpa dengan doktor terlebih dahulu supaya anda dapat menilai keadaan semasa.
Semoga ia dapat membantu
Salam, Dr. Farah
No comments:
Post a Comment