Salam...

"Personal musing inspired by past and ongoing experiences of my life…depicting how I feel and what comes hereafter. However it may also revolves around my personal whishes, hopes and beliefs which I often in doubt and wondering... what is the meaning of life.."

Total Pageviews

Followers

Tuesday, February 16, 2021

Biskut Susu Bintang Mudah Giler




1. Apabila saya buka peti sejuk, saya terlihat ada susu pekat. Memang dah agak lama, rasanya dah dekat 2 bulan. Memang tak akan habis punya sebab saya sedang jaga pemakanan. Susu pekat tersebut tidak baik untuk kesihatan, bukan susu sebenar pun. Kelapa sawit semata, khabarnya.

2. Terlintas di hati, "Baik aku buat biskut susu, boleh beri ke jaga keselamatan kawasan perumahan". 

3. Cara-caranya: Bubuh 500 gram tepung jagung dalam bekas tipuware (kalau ada bekas Tupperware lebih baik, tahan seumur hidup). Kemudian bubuh pula 250 gram mentega (memang kalau kita beli seketul tu 250 gram) dan akhir sekali bubuh setengah tin susu pekat manis yang sebek dalam peti sejuk tu.

4. Boleh guna apa-apa jenama susu pekat. Saya guna susu cap Junjung, mahal sikit tapi "Apa la nak berkira sangat dengan orang yang kita sayang...".  Memetik kata mak saya (ketika saya komplen susu cap junjung mahal...he he he).

5. Gaul biar/sampai rata guna spatula, bila lenguh guna tangan jealah...uli. Uli bersungguh-sungguh, bayangkan wajah manusia yang kita geram. (Yang hadir dalam hidup kita sekadar beri pengajaran yang pahit)

6. Ambil belakang dulang (ganti papan penerap, sebab tak jumpa cari dalam tong Toyogo yang mana satu, lama tak guna. Itulah masalahnya bila tak label) letak atas meja makan. Senang buat atas meja makan, luas. Dapur saya sempit.

7. Bahan uli yang dah jadi dosh tu sebenarnya boleh diuli bentuk bulat2 kecil dengan tangan jea. Namun sebab ada acuang terap, maka saya gunalah acuan berbentuk bintang. Saya cantikkan penampilan fizikalnya. Untuk jadi nampak comel, tabur hiasan gula yang berwarna. (Tak letak pun tak apa. Lawa juga bila masak, jadi putih seputihnya).

8. Namun setelah beberapa lama dan rasa malas datang, saya bulatkan dengan tangan, tekan dengan garpu... Arwah nenek saya buat dengan tangan jea, bentuk bulat-bulat. 

9. Panaskan oven terlebih dahulu selama 10 minit, jangan sudah letak tray dalam oven baru nak panaskan. Oh yea jangan lupa pastikan tak ada handpon atau apa2 atas oven tu. Nanti masak dengan handpone2 sekali.

10. Bakar dengan suhu 180'C, selama 30 minit. Sementara menunggu boleh terap lagi untuk pembakaran seterusnya. Nak menerap kena sabar, duduk bangun, duduk bangun. Lenguh. Sakit belakang, kita bukannya muda lagi.


11. Bila masak, biarkan ia sejuk. Hidangkan dalam balang yang dibeli di SOGO. Namun bekas yang dibeli di Tunas Manja/Nirwana pun tak apa... Saya terpaksa guna balang yang dibeli di SOGO tu, khabarnya kalau kita tak guna duduk sebek dalam almari, di akhirat nanti akan dihisab juga adanya. Menakutkan tu...

12. Akhir sekali jangan lupa letak dalam istageram, FB dan sebagainya.

Selamat mencuba puan-puan, dan tuan-tuan. Boleh makan apabila menonton Neflik atau ketika melihat bintang di langit kelama






 

No comments:

Kadang-kadang

Kadang-kadang apabila realiti tidak menjadi, muncullah fantasi...

Home