Saya suka masak (jika ada mood). Saya suka sangat makan undang maka saya pun belajar cara masak udang. Saya tahu sangat saya kena masak udang elok-elok kalau tidak saya jadi gatal kulit. Org kata alahan.
Nak masak udang? Goreng ni kira biasa-biasa saja, ini caranya:
Bahan-bahan:...
500 gram udang basah ( ya la, tak kan udang kering pulak)
5 ulas bawang putih- ditumbuk
Tepung gandum
Kunyit serbuk
Garam secukup rasa
Cara menyediakannya:
1. Buang kulit udang, kemudian dibersihkan udang tu. 2. Lumurkan udang dgn kunyit serbuk atau kunyip hidup yg ditumbuk-tumbuk dan bawang putih yang sudah ditumbuk, biarkan sekejap perapkannya. 3. lumurkan udang basah dengan tepung gandum tersebut ketika hendak menggoreng 4. Goreng hingga warna keemasan. Haaa.bolehlah makan...
Jan: ringkas dan senang, sedap kalau dicicah sos. Kat sini (Muadzam) udang dalam RM18 sekilogram, entahlah mahal ke tak, tapi udang banyak katogerinya, ada yg RM30 sekilogram.
500 gram udang basah ( ya la, tak kan udang kering pulak)
5 ulas bawang putih- ditumbuk
Tepung gandum
Kunyit serbuk
Garam secukup rasa
Cara menyediakannya:
1. Buang kulit udang, kemudian dibersihkan udang tu. 2. Lumurkan udang dgn kunyit serbuk atau kunyip hidup yg ditumbuk-tumbuk dan bawang putih yang sudah ditumbuk, biarkan sekejap perapkannya. 3. lumurkan udang basah dengan tepung gandum tersebut ketika hendak menggoreng 4. Goreng hingga warna keemasan. Haaa.bolehlah makan...
Jan: ringkas dan senang, sedap kalau dicicah sos. Kat sini (Muadzam) udang dalam RM18 sekilogram, entahlah mahal ke tak, tapi udang banyak katogerinya, ada yg RM30 sekilogram.
No comments:
Post a Comment