Bahan-Bahan:
8 ekor udang besar (atau agak besar) - dibelah belakang dan dibersihkan
1 sudu besar tepung ubi
2 biji telur - di pukul sedikit
½ sudu teh serbuk lada
½ sudu teh gula
1 sudu teh kicap
Garam secukup rasa
Sos:
4 biji cili besar
2 sudu besar gula
2 ulas bawang putih
1 sudu besar cuka
kisar semua bahan dan masak hingga pekat.
Cara:
Gaul udang dengan tepung ubi. Campur semua bahan lain dan goreng garing. Minyak mesti panas betul-betul.Sedap dimakan bersama keluarga dan sos.
Sos tu sebenarnya 2, 3 kali buat baru sedap (bila dah dapat skill citarasa sendiri)
Jan: yg ni leceh sikit kena ada banyak bahan2, tapi semuanya barang basik kat dapur kan...
2 comments:
skang ni nk ckap,kat kl udang bersalot tepung mahal sgt2.tak sesuai la letak artikal masakan ni...huuuu
kalau buat kat umah, cut cost sikit..
Post a Comment