1. Hujung minggu lepas saya melangkah girang ke dapur.
2. Rumah saya kecil, selangkah dua dah sampai dapur,
selangkah dua sampai ruang tamu, selangkah dua sampai bilik tidur, selangkah
dua dah di luar rumah! kalau di luar rumah, selangkah dua dah ada di rumah
jiran…!
3.Kembali kepada tema post, saya nak masak. Rasa nak makan
gulai lemak telur itik, best rasa masam2 ada, pedah ada, manis ada...ahh best.
Telur itik bawa dari kampong, ayah bagi.
4. Saya hidu bekas blander, bila sah bekas tu bukan untuk
bawang, saya terus letak atas meja. Tak ada masa nak taging.
5. Saya ada dua bekas blander, satu untuk kisar bawang, satu
lagi untuk blander buah2 kalau tiba-tiba saya rasa `urban'.
6.Saya campak lada merah, lada hijau,kunyit, lengkuas,
bawang merah dan bawang putih...dan kisar dengan girangnya.
7.Panaskan kuali Teafal (bayar bulan, main kutu) masuk
kisaran tadi dan godel dengan secuit garam, bila nampak masak letak santan
cair, bila didih letaklah telur satu persatu...dan akhir sekali letak santan
pekat dan daun kunyit (saya tanam sendiri) dihiris halus ala che wan.
8.Best baunya...jiran2 tentu tertanya2 dan mengata2.
9.Namun bila makan saya rasa kurang umpp, ada sesuatu yang
kurang. Seperti dunia politik dan ekonomi Malaysia, saya rasa masakan ni ada
sesuatu yang tak kena. Tapi apa dia yea?
10. Selepas makan, semasa saya bawa pinggan ke sink, saya
ternampak asam gelugur di tepi meja!. Masih dalam plastik...
11. Memang kena lengkap resepinya, tak boleh tertinggal
satu, jadi lain rasanya...tapi tak apalah nasi seperiuk (periuk kecil) habis
juga tadi.
12.Saya terus insaf sekejap, kita manusia hanya merangcang,
asam gelugur tertinggal jua...
Saya makan dengan ayam...tiada sayur. |
No comments:
Post a Comment